Λεωνίδας Κούσης: Ο 24χρονος που μείωσε περισσότερο από 40% το κόστος φυτοπροστασίας

Η νεότητα πολλές φορές συνοδεύεται από την εξέλιξη και τις νέες ιδέες. Στην περίπτωση του 24χρονου Λεωνίδα Κούση, από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών Πέλλας, η διαπίστωση αυτή αληθεύει, καθώς μέσα σε τρία χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης με τον αγροτικό τομέα, και συγκεκριμένα την αμπελοκαλλιέργεια, κατάφερε να εφαρμόσει διαφορετικές πρακτικές από τις προηγούμενες γενιές και να δει τα αποτελέσματά τους στο χωράφι.

Συμβουλευτική, συνεργασία και τεχνολογία είναι το τρίπτυχο του Λεωνίδα για την έναρξη μιας επιτυχημένης πορείας στον συγκεκριμένο χώρο. «Αν και τελείωσα ένα ΕΠΑΣ ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, το αμπέλι ήταν κάτι που με τραβούσε από τότε που ήμουν μικρός, αγάπη που μου μετέδωσε ο πατέρας μου. Πήρα, λοιπόν, την απόφαση πριν από τρία χρόνια να ασχοληθώ επαγγελματικά με την αμπελοκαλλιέργεια», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Λεωνίδας.

Η απόφασή του αυτή ήρθε ως εξέλιξη της οικογενειακής εκμετάλλευσης. Ως μέλος της ομάδας παραγωγών σταφυλιών «ΑΣ ΑΙΓΕΣ», ο Λεωνίδας ήρθε σε επαφή με την τεχνογνωσία στην καλλιέργεια και τη συμβουλευτική. «Αν δεν υπήρχε η ομάδα, θα ήμασταν πίσω. Έχουμε πολλές δυνατότητες να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα που μας βοηθούν να αποκτήσουμε μια τεχνογνωσία στην καλλιέργεια, αλλά και να δουλεύουμε ολοκληρωμένα», δηλώνει ο Λεωνίδας.

Ο ίδιος, μέσω της ομάδας, εντάχθηκε στο πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά που πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή με αποκλειστική δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Συμβουλευτική

Μέσω της ομάδας και του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως αναφέρει ο Λεωνίδας, συμμετέχει σε σεμινάρια για την αμπελοκαλλιέργεια, ώστε να αποκτήσει τις γνώσεις που χρειάζεται.

Επίσης, «λαμβάνουμε συμβουλές από γεωπόνους που έρχονται στο χωράφι μας. Μας δείχνουν τι να κάνουμε, πότε και γιατί να το κάνουμε. Θεωρώ ότι η συμβουλευτική είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με αυτόν τον τρόπο, έχεις τη δυνατότητα να αποφεύγεις τα περιττά έξοδα, καθώς μαθαίνεις για τις ανάγκες της καλλιέργειάς σου. Η διαδικασία αυτή, σε συνδυασμό με τη χρήση της ευφυούς γεωργίας στα αγροτεμάχιά μας, έχει μειώσει κατά πολύ το κόστος παραγωγής».

Μείωση του κόστους παραγωγής

Η συμμετοχή του Λεωνίδα στο πρόγραμμα έγινε η αφορμή για να μάθει για την ευφυή γεωργία και τη χρήση του μετεωρολογικού σταθμού στο χωράφι. «Η εγκατάσταση του σταθμού έγινε πριν από δύο χρόνια. Με αυτό έχουμε στοιχεία για την υγρασία στο χώμα, στην ατμόσφαιρα, στη θερμοκρασία, αν περιμένουμε κάποια βροχή, στην υγρασία του φυτού στη ρίζα, αλλά και άλλες αναλύσεις, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι χρειάζεται το χωράφι. Τα προηγούμενα χρόνια, ο πατέρας μου χαλούσε λεφτά άσκοπα, ραντίζοντας και ποτίζοντας, ενώ τώρα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Λαμβάνοντας εγώ ο ίδιος τα στοιχεία και με τη συμβουλή του γεωπόνου, ο οποίος μας κατευθύνει, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε και τα φάρμακα και το νερό, έχοντας παράλληλα την παραγωγή ενός καλύτερου προϊόντος».

Πιο συγκεκριμένα, ο 24χρονος αγρότης επισημαίνει ότι «το κοστολόγιό μας είναι χαμηλότερο. Πριν από την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας ήμασταν κοντά στα 350 ευρώ το στρέμμα για τα φυτοφάρμακα, φέτος είμαστε κάτω από 200 ευρώ, δηλαδή περισσότερο από 40% μείωση για κάθε στρέμμα».

Η μείωση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με ένα καλύτερο ποιοτικά προϊόν, όπως επίσης και η εξέλιξη, αλλά και η αντιμετώπιση προβλημάτων ήταν για τον Λεωνίδα οι λόγοι που αποφάσισε να ακολουθήσει το μοντέλο της ευφυούς γεωργίας. «Θέλαμε την εξέλιξη, την αντιμετώπιση προβλημάτων, αλλά και την προστασία από τις ασθένειες.

Επίσης, επιθυμούσαμε να αποκτήσουμε τεχνογνωσία, να μάθουμε πράγματα και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Αυτοί ήταν οι λόγοι που μας οδήγησαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Γιατί γνωρίζαμε ότι θα έρθουμε σε επαφή με τεχνικές που θα μας βοηθήσουν».

Επόμενα σχέδια

Στα μελλοντικά σχέδια του Λεωνίδα βρίσκεται η επέκταση της εκμετάλλευσής του τόσο σε καλλιεργήσιμη γη όσο και σε πρακτικές, όπως η μεταποίηση και η τυποποίηση του προϊόντος του. Ο ίδιος, ως νέος αγρότης, τονίζει ότι θα συμβούλευε και άλλους νέους να ακολουθήσουν τον αγροτικό τομέα ως επάγγελμα. «Μέσα από τη συνεχή δουλειά, σου επιφέρει αποτελέσματα, τα οποία εκτός από οικονομικά είναι και αποτελέσματα ικανοποίησης ότι δημιούργησες ένα προϊόν από το μηδέν».