Λευκορωσία: Κλείνει μία ακόμα πόρτα για εξαγωγή φρούτων στη Ρωσία

Ακόμα έναν πονοκέφαλο στους Έλληνες εξαγωγείς φρούτων και κηπευτικών έρχεται να προσθέσει η απαγόρευση των εισαγωγών στη Λευκορωσία, μέτρο που αποτελεί την απάντηση της χώρας στις κυρώσεις που έχει δρομολογήσει εναντίον της
η ΕΕ και το οποίο τίθεται σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2022.

Το πλήγμα για την Ελλάδα δεν έγκειται τόσο στις μικρές σχετικά ποσότητες που εξάγει στη συγκεκριμένη αγορά, όσο στο γεγονός ότι λειτουργούσε τρόπον τινά ως «πόρτα εισόδου» στην πολύ μεγαλύτερη και πιο σημαντική για τη χώρα μας αγορά της Ρωσίας για την οποία, ως γνωστόν, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ το εμπάργκο.

Σύμφωνα με στοιχεία των εγχώριων αρχών, τα οποία επεξεργάστηκε ο Incofruit-Hellas, η Ελλάδα εξήγαγε πέρυσι στη Λευκορωσία 5.782 τόνους οπωροκηπευτικών αξίας 3,939 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 10% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ITC (Διεθνές Κέντρο Εμπορίου), οι συνολικές ποσότητες που απορρόφησε η Λευκορωσία από τη χώρα μας πέρυσι ήταν 15.714 τόνοι (σε σύνολο εισαγωγών 605.962 τόνων) αξίας 18,281 εκατ. ευρώ, με την πλειονότητα να επανεξάγεται στη Ρωσία, με την οποία η Λευκορωσία διατηρεί στενές εμπορικές σχέσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών φρούτων από την Ελλάδα αφορούσε πυρηνόκαρπα (νεκταρίνια, ροδάκινα, βερίκοκα κ.λπ.), που αριθμούσαν 7.611 τόνους αξίας 8,65 εκατ. ευρώ και ακολουθούσαν τα εσπεριδοειδή, με 4.206 τόνους αξίας 5,84 εκατ. ευρώ και οι φράουλες, με 3.702 τόνους, αξίας 3,45 εκατ. ευρώ.

«Δυστυχώς, το εμπόριο φρούτων και λαχανικών καθορίζεται ολοένα και περισσότερο από πολιτικά κριτήρια, τόσο στην πρόσβαση τρίτων χωρών στην ΕΕ όσο και το αντίθετο, όπως συμβαίνει από το 2014 με το ρωσικό εμπάργκο, ο αντίκτυπος του οποίου δεν έχει πλήρως αντιμετωπιστεί», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.