LIFE GAIA Sense: Εξοικονόµηση εισροών έως 22% και βιώσιµη παραγωγή για τους αγρότες της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας

Η «ΥΧ» παρακολούθησε την παρουσίαση των συμπερασμάτων ενός πολύ σημαντικού έργου για τον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, του LIFE GAIA Sense.

Πρόκειται για ένα έργο με έμφαση στις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας και το οποίο επισφραγίστηκε από το πολλαπλό, θετικό αποτύπωμά του.

Με αφορμή την ολοκλήρωσή του, συνομιλήσαμε με τον υπεύθυνο του έργου, καθώς και με Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς και συνεταιριστές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Το LIFE GAIA Sense με συντονιστή την εταιρεία πληροφορικής και τεχνολογίας NEUROPUBLIC, υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο ξεκίνησε τη διαδρομή του την 1η Ιουλίου του 2018, με εταίρους τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δύο ελληνικούς συνεταιρισμούς (ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Ένωση Μεραμβέλλου), καθώς και δύο συνεταιρισμούς από μεσογειακές χώρες της ΕΕ (Ισπανία, Πορτογαλία).

Θετικό παραγωγικό και περιβαλλοντικό πρόσημο

Για τη σημαντική συνεισφορά του LIFE GAIA Sense στην εξοικονόμηση εισροών για τον αγρότη, με παράλληλη διασφάλιση όρων βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος μίλησε στην «ΥΧ» το στέλεχος της NEUROPUBLIC και Project Coordinator του έργου, Βασίλης Πυργιώτης:

«Κύριος στόχος του έργου ήταν η αξιοποίηση και η ανάδειξη της συμβολής του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense στη μείωση κατανάλωσης φυσικών πόρων, ως τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος και υποστήριξης μοντέλων κυκλικής οικονομίας.

Επιπλέον, το έργο παρουσίασε μια μέθοδο, με την υιοθέτηση της οποίας, ο αγρότης θα μπορεί να εξοικονομεί εισροές, όπως αρδευτικό νερό, λιπάσματα και φυτοφάρμακα, διατηρώντας ή και αυξάνοντας την παραγωγή του. Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές που έγιναν σε 18 διαφορετικές περιοχές τριών χωρών (Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία) σε εννέα καλλιέργειες ήταν παραπάνω από ενθαρρυντικά, θεσπίζοντας έναν Οδικό Χάρτη προς μια περιβαλλοντικά βιώσιμη Ευρώπη».

Εγγυητής βιωσιμότητας το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense

Όπως προαναφέρθηκε, κεντρικός άξονας και πρωταγωνιστής του LIFE GAIA sense ήταν η καινοτόμος λύση ευφυούς γεωργίας, gaiasense. Το σύστημα gaiasense αποτελεί ελληνική και πανευρωπαϊκή καινοτομία που παντρεύει τις τεχνολογίες της πληροφορικής με την αγρονομική επιστήμη σε μια ολιστική προσέγγιση.

Συλλέγει και αναλύει δεδομένα, τα οποία μετασχηματίζει σε συμβουλές που αξιοποιούνται από τους γεωπόνους – συμβούλους και από τους αγρότες, βοηθώντας τους να λάβουν ορθές αποφάσεις κατά την καλλιέργεια των προϊόντων τους. Την περίοδο υλοποίησης του έργου δημιουργήθηκαν 18 περιοχές επίδειξης σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, καλύπτοντας εννέα καλλιέργειες (ελιές, ροδάκινα, βαμβάκι, φιστίκι, πατάτες, επιτραπέζιες ντομάτες, βιομηχανικές ντομάτες, αμύγδαλα και ακτινίδια) σε διάφορα εδάφη και μικροκλιματικές συνθήκες.

Πολύ σημαντικό στοιχείο που αναδείχθηκε, ήταν, όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, το γεγονός ότι το gaiasense αποτέλεσε μια πραγματικά χρήσιμη και ουσιαστική πρόταση για την εξασφάλιση περιβαλλοντικής, αλλά και οικονομικής βιωσιμότητας, τόσο για μεμονωμένους παραγωγούς όσο και για αγρότες, μέλη συνεταιρισμών που το αξιοποίησαν.

«Πολύ σημαντικό αποτέλεσμα για το gaiasense, μετά την ολοκλήρωση του έργου, είναι ότι πιστοποιήθηκε η θετική κοινωνική και οικονομική επίδραση του συστήματος στους παραγωγούς, λόγω της σημαντικής εξοικονόμησης πόρων, με συνέπεια την ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής. Πρόκειται για παράγοντα που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία υπό τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, ενώ μάλιστα βρισκόμαστε στο κατώφλι της νέας ΚΑΠ», επεσήμανε ο κ. Πυργιώτης.

Για τα οφέλη από την υλοποίηση και τα συμπεράσματα του προγράμματος μίλησαν με θέρμη εκπρόσωποι δύο αξιόλογων συνεταιρισμών από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ο Αntonio Baiao, εκπρόσωπος της συνομοσπονδίας αγροτικών συνεταιρισμών CONFAGRI από την Πορτογαλία, δήλωσε στην «ΥΧ»:

«Ξεκινήσαμε το 2018 με την εφαρμογή της καινοτόμου αυτής λύσης και θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική. Αποτελεί το μέλλον, καθώς πλέον πρέπει να εγγυηθούμε ότι οι αγρότες θα προστατεύουν το περιβάλλον και θα ξοδεύουν μόνο τους αναγκαίους πόρους. Εφαρμόζουμε αυτή την τεχνολογία και θέλουμε να την επεκτείνουμε και σε άλλες καλλιέργειες, γιατί δουλεύει και έχει αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του ο Ισπανός Carlos Alberte, τεχνικός διευθυντής του αμπελουργικού και οινοποιητικού συνεταιρισμού Vina Costeira, στάθηκε στη σημασία του LIFE GAIA sense: «Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς και τους 400 παραγωγούς μας, να συμμετάσχουμε στο έργο, γιατί μας άνοιξε πραγματικά το μυαλό και τα μάτια. Μας έδωσε νέες πολύτιμες πληροφορίες που χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες μας για τις εξελίξεις της καλλιέργειας».

Στην «ΥΧ» μίλησε και ο Νίκος Τσιτσιόκας, εκπροσωπώντας τον συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού από την Κοζάνη: «Επιδίωξή μας είναι να εφαρμόσουμε άμεσα στις καλλιέργειες των ροδάκινων και των μήλων μας τα αποτελέσματα που είδαμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Στόχος μας να βοηθήσουμε τον παραγωγό, ώστε να του μένουν στην τσέπη όλο και περισσότερα».

Μείωση κόστους παραγωγής πάνω από 33%

Σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου, τα αποτελέσματα σε επίπεδο εξοικονόμησης εισροών και συμβολής στην προστασία του περιβάλλοντος ήταν μεσοσταθμικά τα εξής:

✱ Μείωση κόστους άρδευσης: 20,23%

✱ Μείωση κόστους λίπανσης: 21,89%

✱ Μείωση κατανάλωσης ενέργειας: 20,18%

✱ Μείωση κόστους διαχείρισης της καλλιέργειας: 33,72%

✱ Μείωση χρήσης του αζώτου, που μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα: 30%

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στα σημαντικά αποτελέσματα του έργου συγκαταλέγεται και η υιοθέτηση πρακτικών σχετικά με τη διαχείριση και την αντιμετώπιση κινδύνων για τις καλλιέργειες, τόσο λόγω καιρικών φαινομένων και επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής όσο και ασθενειών που μπορούν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα μέσω του gaiasense, πριν ακόμα γίνουν αντιληπτές από τον παραγωγό.