Λίγο-λίγο χάνει έδαφος η τιμή του αγελαδινού

Οριακές μεταβολές, αλλά μόνο προς τα κάτω «γράφει» από την αρχή του χρόνου η τιμή παραγωγού

Προβληματισμένοι με την εικόνα της αγοράς στο αγελαδινό γάλα δηλώνουν οι αγελαδοτρόφοι, καθώς μπορεί οι τιμές παραγωγού να παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα σχετικά μικρές διακυμάνσεις, ωστόσο οποιαδήποτε μεταβολή παρατηρείται είναι κατά κανόνα αρνητική.

Μάλιστα, οι μειώσεις τιμών από 0,5 έως 1,5 λεπτά που υπέστησαν μετά το πρώτο “κύμα” της πανδημίας και συνεχίστηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί παραγωγοί, ουσιαστικά δεν αναπληρώθηκαν ποτέ. Σαν να μην έφτανε αυτό, πληροφορίες της «ΥΧ» αναφέρουν ότι μεγάλη γαλακτοβιομηχανία προχώρησε πρόσφατα σε νέα μείωση 0,5 λεπτό/κιλό σε παραγωγούς της Κεντρικής Μακεδονίας, κίνηση που, πάντως, δεν ακολουθήθηκε από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. 

Ποσότητα αγελαδινού γάλακτος ανά μήνα έτους 2020

Πηγή: ΕΛΓΟ- «Δήμητρα»

«Υπάρχει μια πτωτική τάση που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και η οποία συνεχίζεται και μετά τον Ιούλιο. Η τάση αυτή αποτυπώνεται στις τιμές παραγωγού από την αρχή του έτους και μεταφράζεται σε μειώσεις που, όμως, δεν είναι ομοιογενείς για όλες τις εκμεταλλεύσεις», αναφέρει στην «ΥΧ» ο γνωστός Βορειοελλαδίτης αγελαδοτρόφος, Γιώργος Κεφαλάς.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, «οι βιομηχανίες επικαλούνται οικονομικές απώλειες λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού στον τουρισμό. Ωστόσο, είδαμε ότι οι στιβαρές επιχειρήσεις του κλάδου κατάφεραν να αντεπεξέλθουν πολύ καλά στην περίσταση. Επιπλέον, παρατηρούμε ότι το συμπυκνωμένο γάλα που έρχεται από το εξωτερικό, αυτή την περίοδο μαζί με τα μεταφορικά φτάνει περίπου στο ίδιο κόστος με το ελληνικό. Επομένως, θα περιμέναμε μια διαφορετική εικόνα».

Μέση τιμή αγελαδινού γάλακτος ανά μήνα έτους 2020

Πηγή: ΕΛΓΟ- «Δήμητρα»

«Αδικαιολόγητη πτώση»

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Ρόκος, αγελαδοτρόφος από τη Θεσσαλονίκη και μέλος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, υποστηρίζει ότι η πτωτική τάση στις τιμές παραγωγού δεν δικαιολογείται: «Αυτό που βλέπουμε μέσα στο 2020 είναι ότι ενώ υπάρχουν αρκετές εκμεταλλεύσεις μεγάλου μεγέθους, όπου το γάλα αγοράζεται σταθερά στα 38 και 39 λεπτά/κιλό, σε άλλους όμως έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να ξεκινούν τη χρονιά στις ανωτέρω τιμές και να έχουν πέσει στα 36 με 37 λεπτά. Δεν αιτιολογείται, κατά τη γνώμη μας, αυτό το φαινόμενο», επισημαίνει.

Άλλοι αγελοδοτρόφοι με τους οποίους επικοινώνησε η «ΥΧ» υπογραμμίζουν ότι η εικόνα των τιμών παραγωγού δεν συνάδει με τα οικονομικά αποτελέσματα των γαλακτοβιομηχανιών και, κυρίως, με τις εξαγωγικές τους επιδόσεις, καθώς υπάρχει μια ανοδική τάση στις εξαγωγές γιαουρτιού. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις του κλάδου επικαλούνται μείωση στους τζίρους τους, σε ό,τι αφορά το νωπό γάλα στη λιανική που, σε συνδυασμό με την πάγια στάση των σούπερ μάρκετ να ζητούν προσφορές, πιέζει τα περιθώρια κέρδους τους.