Λιγοστή η σταφίδα στη Μεσσηνία

Σε µια σωτήρια τιµή προσβλέπουν οι παραγωγοί

Μειωμένη αναμένεται να είναι η παραγωγή της σταφίδας στη Μεσσηνία, αφού κλιματολογικές συνθήκες και ασθένειες δημιούργησαν μία σειρά από ανυπέρβλητα προβλήματα.

Όπως μας δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας (ΣΚΟΣ), Κώστας Κατσούλης, «αυτήν τη χρονιά η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 60%-70%. Η μείωσή της δεν είναι άσχετη με την εγκατάλειψη της καλλιέργειας, που έχει φτάσει πλέον το 15%-20%. Το 30%-40% της μείωσης οφείλεται σε ασθένειες και το υπόλοιπο σε θερμοπληξίες». Φυσικά, η εξέλιξη αυτή θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στην αγορά.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατσούλης, «η Μεσσηνία δεν έχει αποθέματα. Την περασμένη χρονιά οι ιδιώτες πλήρωσαν 70 λεπτά και η Παναιγιάλειος πλήρωσε από 1,17 έως 1,25 ευρώ. Για φέτος ακόμα δεν υπάρχουν προβλέψεις για την τιμή, αφού δεν υπάρχει εικόνα για το ποσοστό της μείωσης. Αυτή θα καθορίσει την τιμή και το πιο πιθανό είναι μέχρι τις 20 Αυγούστου να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο».

Δεν είναι λίγοι στη Μεσσηνία που πιστεύουν ότι η φετινή μείωση θα σώσει τη σταφίδα, αφού θα πάρει τιμή και θα κλείσει το κεφάλαιο με τα αποθέματα.