Λιγότερα και περιζήτητα φέτος τα αμνοερίφια ενόψει του Πάσχα

Σαφάρι για ανεύρεση ζώων από εμπόρους, δεν βιάζονται να πουλήσουν οι κτηνοτρόφοι

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιάννη Σάρρου

Eντονη ζήτηση παρουσιάζουν τα μικρά αμνοερίφια ενόψει του Πάσχα, όπως δηλώνουν κτηνοτρόφοι στην «ΥΧ». Το σκηνικό προδιαγράφεται θετικό για όσους έχουν κρατήσει ζώα, ενώ η τιμή του σφαγίου σε αρκετές περιοχές έχει ήδη ξεπεράσει τα 5 ευρώ/κιλό.

Πάντως, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τα διαθέσιμα αρνιά και κατσίκια δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της αγοράς, καθώς η σημαντική χρονικά διαφορά του φετινού Πάσχα των Καθολικών με το Ορθόδοξο ώθησε αρκετούς παραγωγούς να διαθέσουν τα ζώα τους πριν από τις αρχές Απριλίου, με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο οι έμποροι να αναζητούν «κεφάλια» και να μη βρίσκουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Δημητριακών Καστοριάς και αιγοπροβατορόφο, Δημήτρη Μόσχο, υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ωστόσο το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ως προς τα επίπεδα των τιμών. Όπως λέει στην «ΥΧ», «στην περιοχή παίζουν τιμές παραγωγού γύρω στα 4,80 το κιλό για τα αρνιά, όμως κανένας κτηνοτρόφος δεν είναι διατεθειμένος να δώσει τα ζώα του προς το παρόν.

Όλοι οι μεσίτες και οι χονδρέμποροι κλείνουν αρνιά αλλά προσπαθούν να κρατήσουν έξω από τις συμφωνίες την τιμή. Φέτος υπάρχει μείωση των διαθέσιμων ζώων περίπου 30% κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος της υψηλής ζήτησης. Αυτό οφείλεται στο ότι αρκετά ζώα έφυγαν και για το Πάσχα των Καθολικών, ενώ κάθε χρόνο, όπως γνωρίζουμε, οδηγούνται κοπάδια στα σφαγεία λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των κτηνοτρόφων. Αρκετοί έδωσαν τα αρνιά πριν φτάσουν καν στα 8 κιλά».

Έφυγαν πολλά μικρά στο εξωτερικό

Για μια καλή σεζόν «μετά την περσινή λαίλαπα», κάνει λόγο ο αιγοπροβατοτρόφος από τον Τύρναβο, Αργύρης Μπαϊρακτάρης. «Οι τιμές είναι καλές, έχουν ξεπεράσει τα 5 ευρώ, τόσο στα αρνιά, όσο και στα κατσίκια, και παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις. Τα περισσότερα μικρά ζώα μέχρι 8 κιλά “έφυγαν” για εξωτερικό την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών, οπότε στην εσωτερική αγορά θα κατευθυνθούν τα πιο μεγάλα, σε εξίσου καλές τιμές, θέλουμε να πιστεύουμε».

Από την πλευρά του, ο αιγοπροβατοτρόφος Στέλιος Τζήκας από την Κατερίνη δηλώνει ότι «ζήτηση σίγουρα υπάρχει, ωστόσο οι έμποροι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην αυξηθούν οι τιμές. Δεν θέλουν να αντιληφθούν οι κτηνοτρόφοι πόσο μεγάλη ανάγκη έχουν από ζώα φέτος. Προσωπικά, έδωσα κάποια αρνιά γύρω στα 5 ευρώ. Με προσέγγισαν τρία διαφορετικά άτομα για να βρουν ζώα, κάτι που δείχνει ότι φέτος η ζήτηση είναι αρκετά αυξημένη σε σχέση με πέρσι».

Ενδεικτική της φετινής ζήτησης στην αγορά αμνοεριφίων είναι και η εικόνα από περιοχές πιο «δύσκολες» για τους παραγωγούς, όπως η Κάρυστος στη Νότια Εύβοια. Ο μειωμένος αριθμός αμνοεριφίων, αλλά και η ποιότητα του προϊόντος κεντρίζουν το ενδιαφέρον των εμπόρων.

Σύμφωνα με τον Φίλιππο Κίκη, κτηνοτρόφο από το Παραδείσι Καρύστου, η ζήτηση των ζώων σε σύγκριση με πέρυσι είναι ανεβασμένη: «Για την τρέχουσα περίοδο, το κατσίκι μάς το ζητάνε στα 6,5 ευρώ/κιλό, σε σύγκριση με τα 4,25 και 4,30 που πουλάγαμε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε ό,τι αφορά το αρνί, και σε αυτό οι τιμές είναι ανεβασμένες και ξεπερνούν τα 5,5 ευρώ, σε αντίθεση με τα 4,20 που πουλήσαμε το περσινό Πάσχα».

Όπως λέει ο ίδιος, ένας μεγάλος αριθμός αμνοεριφίων πουλήθηκε νωρίτερα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη παραγωγή. «Αν συνεχίσει αυτή η θετική τάση και δεν έχουμε εισαγωγές από Βουλγαρία και Ρουμανία, πιστεύω ότι για φέτος θα έχουμε ένα καλύτερο Πάσχα», καταλήγει.

Η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με πέρυσι

Για εξίσου μεγάλη ζήτηση στα αμνοερίφια της Νάξου κάνει λόγο και ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μεγάλο ποσοστό αμνοεριφίων πουλήθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα η παραγωγή του νησιού να εμφανίζεται μειωμένη.

«Ο αριθμός των αμνοεριφίων που διαχειριζόμαστε δεν θα ξεπεράσει τα 5.000 ζώα, τα οποία έχουμε πουλήσει σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ». Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού η διαφορά σε σύγκριση με την περσινή περίοδο είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα, την αντίστοιχη περσινή περίοδο το αρνί είχε πουληθεί στα 3,20 ευρώ στον παραγωγό. «Για τη φετινή περίοδο υπολογίζουμε ότι οι τιμές παραγωγού θα φτάσουν τα 5,80 ευρώ το κιλό. Μία τέτοια εξέλιξη μας βρίσκει σύμφωνους γιατί καλύπτει ένα σημαντικό κόστος παραγωγής και μένει για τον κτηνοτρόφο ένα καλύτερο εισόδημα».

Δίνοντας περισσότερα στοιχεία, ο κ. Καπούνης κάνει λόγο για μία μείωση της τάξης του 20% στα αρνιά, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βενιεράκης από τον ΑΣΕΡ Ρεθύμνου μας είπε: «Παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον στην αγορά. Αυτήν τη στιγμή, η τιμή παραγωγού για τα αρνιά είναι πάνω από τα 5 ευρώ/κιλό. Μιλάμε για μικρά αρνιά, μέχρι 12-15 κιλά το πολύ».

 

Κεντρική φωτό: Προβατοτρόφοι Καραγκούνικων