Λιγότερα πορτοκάλια και οψιμότητα σε Ισπανία και Ιταλία

Σε 15%-20% υπολογίζεται η μείωση στην Ιβηρική Χερσόνησο, 30% στη Σικελία

Η έναρξη της σεζόν για το πορτοκάλι στο βόρειο ημισφαίριο σηματοδοτήθηκε από ποσότητες σημαντικά χαμηλότερες από πέρσι, επισημαίνεται στην επισκόπηση του FreshPlaza για την αγορά του πορτοκαλιού. Σε πολλές περιοχές, δε, όπως στην Καλιφόρνια, στην Αίγυπτο και στην Ιταλία, η χρονιά είναι όψιμη.

Ο χρωματισμός των καρπών καθυστέρησε μέχρι να φτάσει στα επίπεδα που απαιτεί η αγορά, ενώ τόσο η υστέρηση στον χρωματισμό όσο και η οψιμότητα είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο.

Ειδικότερα, στην Ισπανία αναμένεται μείωση της παραγωγής κατά 15%-20%. Η ζήτηση είναι υψηλότερη από την προσφορά, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται από τη μια εβδομάδα στην άλλη. Λόγω της μειωμένης παραγωγής, οι τιμές φέτος είναι πιο σταθερές. Προς το παρόν, στην αγορά οι μεγαλύτερες ποσότητες είναι Ναβαλίνες και η μετάβαση από το νότιο ημισφαίριο στο βόρειο εξελίχθηκε ομαλά για το εμπόριο.

Στην Ιταλία, οι αποδόσεις δεν είναι ικανοποιητικές, ωστόσο αναφέρονται καλές ποιότητες. Ορισμένοι παραγωγοί στη Σικελία εμφανίζονται αισιόδοξοι, καθώς βλέπουν καλές ποσότητες, αλλά σημαντικό είναι στην Ιταλία το πρόβλημα της προσβολής από την Τριστέτσα, που εξαπλώνεται στη Σικελία. Περίπου 50.000 στρέμματα πορτοκαλεώνων έχουν χαθεί και έχουν αντικατασταθεί με νέες ποικιλίες ανθεκτικές στον ιό. Στο νησί, το 2017 καλλιεργούνταν 490.000 στρέμματα με πορτοκάλια, τα μισά από τα οποία στην Κατάνια. Σύμφωνα με παραγωγό από το Ταράντο, τον οποίο επικαλείται ο συντάκτης του ρεπορτάζ, «ο χρωματισμός δεν εξελίσσεται καλά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικρές ποσότητες στην αγορά, ενώ συνολικά η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 30%». Ο ίδιος αναφέρει ότι οι τιμές στο χονδρεμπόριο κυμαίνονται μεταξύ 50 και 75 λεπτών/κιλό.

Η Ισπανία ηγείται της αγοράς της Γερμανίας, ακολουθούμενη από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Σύμφωνα με χονδρέμπορο, ο οποίος εμπορεύεται κυρίως ισπανικά εσπεριδοειδή, μιλάει για καλές ποιότητες και προβλέπει ότι μόλις αυξηθούν οι διαθέσιμες ποσότητες οι τιμές θα δείξουν τάση μείωσης. Στη γερμανική αγορά, έχουν μπει και βιολογικά πορτοκάλια προερχόμενα και από την Ελλάδα, από όπου έμπορος ανέφερε στην αρχή της σεζόν ότι οι παραγγελίες είναι αυξημένες φέτος κατά 30%.