Λίμνη Πηνειού: «Μπάζει από παντού» το έργο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθµών της ΕΑΣ Αγρινίου

Σε ανυπέρβλητα εμπόδια φαίνεται πως προσκρούει συνεχώς το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Ένωσης Αγρινίου για την εγκατάσταση γύρω από τη λίμνη του φράγματος Πηνειού 221 φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 218 MW.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την πλευρά των υπευθύνων του έργου για την απρόσκοπτη υλοποίησή του, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών έχει επί της ουσίας μπει στον πάγο, τόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει δώσει το πράσινο φως για την αλλαγή χρήσης γης των παραλίμνιων εκτάσεων, όπως απαιτείται από τον νόμο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Από τη νέα διοίκηση του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) έχει αποσταλεί επιστολή προς το υπουργείο, με την οποία ζητείται να αποσαφηνιστεί εάν είναι σύμφωνο με την παραχώρηση εκτάσεων για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δεν υπάρχει ούτε και σχετική απόφαση παραχώρησης των εκτάσεων γης, όπως προβλέπεται από τον υπ. αριθμόν 4951 Νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην περίπτωση που τις εκτάσεις διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Θέμα ενεργειακής κάλυψης

Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δεν μπορεί να υλοποιηθεί και για ζητήματα ενεργειακής κάλυψης. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας είναι κορεσμένο, καθώς τα αιτήματα προς τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), για έκδοση προσφοράς όρων σύνδεσης, ξεπερνούν κατά πολύ τη χωρητικότητα που θα μπορεί να απορροφήσει το σύστημα μέχρι το 2030.

Εξάλλου, και ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, οι ενεργειακές κοινότητες του ν.4513/2018 εξαιρούνται από τη διαδικασία υποδοχής αιτήσεων σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς στο κορεσμένο δίκτυο Πελοποννήσου.

Εισαγγελική έρευνα

Την ίδια ώρα, εκκρεμούν τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας που διεξάγεται, μετά την αναφορά-καταγγελία που είχαν καταθέσει επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ήλιδας, καθώς και πρόεδροι παραλίμνιων περιοχών, κατά του τέως προέδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και κατά παντός υπευθύνου. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Αμαλιάδας σε αυτήν του Πύργου, καθώς ο Οργανισμός Έγγειων Βελτιώσεων εδρεύει στην περιοχή ευθύνης της.

Στην καταγγελία τονιζόταν, μεταξύ άλλων, πως «ο ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, παρανόμως και χωρίς να έχει τέτοια εξουσία διάθεσης, προχώρησε στη σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης αγροτικών ακινήτων συνολικής έκτασης 2.700 στρεμμάτων για τη δημιουργία 221 ενεργειακών κοινοτήτων – φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχυριζόμενο ψευδώς πως πληρούται η νομιμότητα της μίσθωσης βάσει της υπ’ αριθμ. 121910/19-09-1983 Απόφασης του υπουργού Γεωργίας».

Όπως αναφερόταν στην καταγγελία, «ιδιοκτήτης της συνολικής έκτασης 2.700 στρεμμάτων, που αποτελεί μέρος της συνολικής παραλίμνιας έκτασης των 6.500 στρεμμάτων, όπως περιγράφονται στην υπ’ αριθμ. 124036/14-10-1982 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 305/31.5.83 Τεύχος Β) των υπουργών Γεωργίας και Δημοσίων Έργων, είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Να υπενθυμίσουμε πως πέρα από τη νομική πλευρά, το σχέδιο της κατασκευής των φωτοβολταϊκών γύρω από το φράγμα Πηνειού έχει βρει σθεναρή αντίσταση κατοίκων και φορέων της περιοχής. Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ήλιδας έχει απορρίψει κατά πλειοψηφία την επιχειρούμενη επένδυση, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας Κυλλήνης που καταψήφισε ομόφωνα το έργο, κάνοντας δεκτό το αίτημα των παραλίμνιων τοπικών κοινοτήτων για τη μη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Επίσης, να υπογραμμίσουμε πως σημαντικά ζητήματα σχετικά με τη συνέχιση του έργου έχουν προκύψει και μετά την υπογραφή και επικαιροποίηση από το αρμόδιο υπουργείο της μελέτης, ύψους 8.610.434,72 ευρώ, για το φράγμα Πηνειού και τη λίμνη Καραμανλή. Σύμφωνα με τη βουλευτή Νομού Ηλείας και πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η μελέτη διακρίνεται σε τέσσερα επίπεδα και οδηγεί σε ένα εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τον νομό.

Παρ’ όλα αυτά, από το υπουργείο Υποδομών δεν έχει επίσημα διευκρινιστεί εάν η αναβάθμιση της περιοχής μπορεί να συμβαδίσει με την ύπαρξη στην περιοχή ενός γιγαντιαίου «δάσους» με φωτοβολταϊκά πέριξ της λίμνης Πηνειού. Η βουλευτής, ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει ότι, με την υπογραφή της μελέτης, κάθε έργο θα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με το αναπτυξιακό πλάνο και όραμα που θέτει σε προτεραιότητα την προστασία των φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας και των λιμνών, την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά και την τουριστική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Πηνείας σε πόλο έλξης οικοτουρισμού, αλλά και αθλητικού τουρισμού.

Επιβεβαίωση

Αξίζει να επισημάνουμε πως από την αρχή κιόλας της γνωστοποίησης των προθέσεων της Ένωσης Αγρινίου, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας είχε υποβάλει τις αιτιάσεις του για όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα που σήμερα έχουν προκύψει.

Τότε, έθετε ζήτημα ενεργειακής κάλυψης, ενώ εκτιμούσε πως «υπό τις παρούσες συνθήκες (νομοθεσία, χωρητικότητα δικτύου, αρχαιολογία, δασικά κ.λπ.) θα κάνει πολλά χρόνια, προκειμένου να υλοποιηθεί –αν δεν προσκρούσει τελικά σε ανυπέρβλητα εμπόδια–, ενώ ταυτόχρονα θα έχει δεσμεύσει αναπτυξιακά, χωροταξικά και οικονομικά μία από τις ομορφότερες περιοχές του τόπου μας με άγνωστες ταυτόχρονα περιβαλλοντικές συνέπειες».

Πάντως, παρ’ όλα αυτά τα δεδομένα, οι υπεύθυνοι του έργου συνεχίζουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να διαμηνύουν, αφού ήδη έχουν γίνει οι εγγραφές μελών στις υπό σύσταση ενεργειακές κοινότητες, πως η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Μάρτιο.