Λιπάσματα: Νέα μέτρα για τον κλάδο φέρνει η ΕΕ τον Νοέµβριο

Μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας οι ανακοινώσεις

Στις 9 Νοεμβρίου αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν την πρότασή της για τα λιπάσματα, στο πλαίσιο των ενεργειών που υλοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Αν και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ανταποκρίνεται στο γενικότερο αίτημα για την ανάπτυξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον τομέα των λιπασμάτων, εντούτοις έχει καλλιεργήσει ελπίδες στους παραγωγούς, που πλήττονται από το υψηλό κόστος των εισροών.

Οι διεργασίες στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη, με το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, στις 17 και 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, να αποτελεί και το τελευταίο πεδίο συζητήσεων πριν από την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση. Ήδη, οι υπουργοί των κρατών-μελών έχουν ενημερωθεί για τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση, μεταξύ αυτών και για την κατάσταση των αγορών.

Απειλή για την επισιτιστική αυτάρκεια

Στο σημείωμά της η Κομισιόν παραδέχεται ότι «ένα σημαντικό πρόβλημα στον αγροτικό τομέα είναι η διάθεση λιπασμάτων σε προσιτές τιμές». Όπως αναφέρει, «ο περιορισμός της λίπανσης, λόγω ακριβών ή μη διαθέσιμων λιπασμάτων, προκαλεί μείωση της παραγωγικότητας και μπορεί να απειλήσει σταδιακά την επισιτιστική αυτάρκεια στην ΕΕ. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στους αγρότες, αλλά και στους παραγωγούς λιπασμάτων στην ΕΕ. Περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση ή τερματισμό της παραγωγής από ορισμένους παραγωγούς λιπασμάτων, με αρνητικές επιπτώσεις και στη γεωργική παραγωγή».

Επιπλέον, αναδεικνύει και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον κτηνοτροφικό τομέα, λόγω και της αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές. «Με βάση τις πληροφορίες της Επιτροπής, σχεδόν όλοι οι τομείς της κτηνοτροφίας αντιμετωπίζουν μείωση της παραγωγής, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτάρκεια της ΕΕ», αποκαλύπτει η Κομισιόν και προσθέτει πως «αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την έναρξη της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τη γνώμη των υπουργών και τις προτάσεις τους για τον μετριασμό των επιπτώσεων, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί η τελική της πρόταση.

Σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει από την προηγούμενη εβδομάδα από τον ίδιο τον επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, η ανακοίνωση της Κομισιόν θα επικεντρωθεί στο να καταστήσει τη βιομηχανία λιπασμάτων λιγότερο εξαρτημένη από εξωτερικούς παράγοντες, ενώ ταυτόχρονα θα διερευνήσει τρόπους για να καταστήσει τους αγρότες της ΕΕ λιγότερο εξαρτημένους από τα λιπάσματα.

Θα καλύπτει επίσης εξωτερικές διαστάσεις, όπως οι ευάλωτες χώρες στην Αφρική, καθώς και πτυχές της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιωσιμότητας. Σύμφωνα με τον επίτροπο, θα χρησιμεύσει ως καλή ευκαιρία για την επανεξέταση της αποτελεσματικότητας των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ, όσον αφορά την παροχή λύσεων στο πρόβλημα των λιπασμάτων γενικότερα.

Κρατικές ενισχύσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», στο Συμβούλιο αναμένεται να τεθεί ξανά το θέμα των κρατικών ενισχύσεων. Μάλιστα, έχει διαρρεύσει το προσχέδιο της Κομισιόν, το οποίο αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου των γεωργικών κρατικών ενισχύσεων (προσωρινό πλαίσιο) που μπορούν να χορηγηθούν στους παραγωγούς που πλήττονται από τις επιπτώσεις του πολέμου, αλλά και την επέκταση του καθεστώτος έως τα τέλη του 2023.