ΛΙΘΟΜΥΛΟΣ: Αυξημένο ενδιαφέρον για προϊόντα αλεσμένα στην πέτρα

Η ιδέα της οικογένειας Μαρασλή να δημιουργήσει τον Λιθόμυλο Θράκης, έναν πετρόμυλο στην Ορεστιάδα που παρασκευάζει αλεύρι ολικής άλεσης από ζέα, κερδίζει έδαφος και η σταδιακή ζήτηση γεννά την ανάγκη επέκτασης. Ο Κώστας Μαρασλής υποστηρίζει ότι η ζέα απέκτησε σημαντικό κοινό και η ανάπτυξη για μια μικρή επιχείρηση είναι μεγάλη. «Κάθε χρόνο είμαστε στα όρια της παραγωγής και αυξάνουμε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Τα δικά μας χωράφια μάς κάλυψαν μόνο στην αρχή. Ξεκινήσαμε συμβολαιακή καλλιέργεια με γνωστούς, φίλους και συγγενείς γιατί θέλουμε να ελέγχουμε την παραγωγή για να μην πέφτουν φάρμακα», περιγράφει, σημειώνοντας ότι καλλιεργούνται περίπου 1.000 στρέμματα.

Μέρος του αλευριού ΖΕΑΠΕΤΡΑ, που παράγεται από σιτάρι ζέας, προέρχεται από αγροκτήματα που εφάρμοσαν ζεόλιθο, με διάρκεια δεκαετίας. Ο ίδιος ενσωμάτωσε ζεόλιθο στα χωράφια του και διαπίστωσε μεγάλη διαφορά στην καλλιέργεια. «Τα χωράφια με ζεόλιθο είναι πιο δυνατά και δίνουν καλύτερη παραγωγή», σχολιάζει, διαπιστώνοντας ότι έχει ατονήσει η αγροτική χρήση του ζεόλιθου.

Ζέα για σπίτι

Ο κ. Μαρασλής διακρίνει αύξηση της ζήτησης από ιδιώτες που παρασκευάζουν ψωμί, βουτήματα και κέικ στο σπίτι. «Ορισμένοι καταναλωτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους φούρνους ως προς το τι τρώμε» λέει, εξηγώντας πως εάν δοκιμάσουμε από διαφορετικούς φούρνους ψωμί ζέας δεν θα βρεθούν δύο ίδια. Στους πελάτες τους, βέβαια, περιλαμβάνονται και πολλοί φούρνοι που αναγνωρίζουν το ποιοτικό πλεονέκτημα που έχει ένα αλεύρι αλεσμένο στην πέτρα.

«Είμαστε ευχαριστημένοι από την επιλογή μας και βλέπουμε ότι προχωράει το εγχείρημά μας. Οι καταναλωτές στρέφονται στην πιο φυσική και ποιοτική διατροφή. Παράλληλα, έπεσε η τιμή της ζέας, άρα και του ψωμιού, παρόλο που, τα τελευταία χρόνια, μας παρασέρνουν οι τιμές των σιτηρών που ανέβηκαν πολύ».

Η ζήτηση οδηγεί στην επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και του πετρόμυλου. «Χρειάζεται να πάρουμε νέο πετρόμυλο, γιατί έχουμε ζήτηση από τους φούρνους που συνεργαζόμαστε και σε άλλα άλευρα, είτε κίτρινο σκληρό αλεύρι, είτε μαλακό αλεσμένο στην πέτρα». Παρά την ικανοποίησή του από την ανταπόκριση των προϊόντων ΖΕΑΠΕΤΡΑ, μεταφέρει με σχετική πικρία ότι όλες οι επενδύσεις τους έγιναν με ιδιωτικά κεφάλαια. «Ακούγεται διαρκώς ότι θα βοηθήσουν την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση, αλλά δεν βλέπω τίποτα», λέει, εξηγώντας ότι θα τους ενδιέφερε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο.