Τα lockdown έβαλαν το ελληνικό ελαιόλαδο σε περισσότερα βρετανικά νοικοκυριά

Αύξηση κατά 43,7% σε ποσότητες και 35% σε αξία σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές έξτρα παρθένου ελαιολάδου προς το Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο τρίμηνο του 2021, με τις απόλυτες τιμές τους ωστόσο να παραμένουν χαμηλές.

Σύμφωνα με πρόσφατο σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας στο Λονδίνο, η Ελλάδα έρχεται τρίτη στην κατάταξη των προμηθευτών της βρετανικής αγοράς, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.

Στη διάρκεια της πανδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε σημαντική αύξηση των εισαγωγών έξτρα παρθένου ελαιολάδου κατά 27,6% σε ποσότητα και κατά 33,1% σε αξία, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σημειωτέον ότι καθ’ όλο το 2020, οι εισαγωγές του ήταν αυξημένες 21% σε ποσότητα, αλλά μόνο 4,8% σε αξία.

Μεγάλη απόσταση από Ιταλία και Ισπανία

Η Ιταλία διατηρεί την ηγετική της θέση στο επώνυμο προϊόν, με ποσοστό άνω του 50%, αντίθετα υποχώρηση του μεριδίου της σε αξία (36,2%) «είδε» η κυρίαρχη στην ιδιωτική ετικέτα Ισπανία, ως αποτέλεσμα της μικρότερης αύξησης σε όγκο, σε συνδυασμό με μείωση τιμής έναντι του 2019.

Τρίτη στην κατάταξη και με διαφορά από τις δύο πρώτες έρχεται η Ελλάδα, με μερίδιο 5,6% σε αξία. Βέβαια, το ελληνικό προϊόν είναι διαχρονικά από τα ακριβότερα, παρότι το 2020 η μέση τιμή του υποχώρησε έναντι του 2019. Και οι τρεις χώρες, πάντως, αύξησαν τους εξαγόμενους όγκους την περσινή χρονιά.

Ωστόσο, η Ελλάδα κατέγραψε πέρυσι τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών (43,3% σε ποσότητα και 30,2% σε αξία) συγκριτικά με τις δύο πρώτες προμηθεύτριες, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αιφνίδιες ελλείψεις που βίωσαν οι λιανέμποροι, λόγω των «αγορών πανικού» που προκάλεσε το lockdown.

Πρόκειται, όπως σημειώνει το Γραφείο ΟΕΥ, για μια δυναμική που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, αφού περισσότεροι Βρετανοί είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το ελληνικό ελαιόλαδο.

Βρετανικές εισαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου 2019-2020
(αξία σε εκατ. λίρες Αγγλίας, ποσότητα σε χιλ. τόνους)

Πηγή: HM Revenue and Customs. Επεξεργασία στοιχείων: Γραφείο ΟΕΥ Λονδίνου