ktinotrofoi-elladas
-Διαφήμιση-

Ισως σημαντικότερη είδηση και από αυτήν της χορήγησης έκτακτης κρατικής ενίσχυσης de minimis, να είναι η συνύπαρξη ΠΕΚ και ΣΕΚ, μαζί με τους οκτώ συνεταιρισμούς, που συναποτελούν τον κλαδικό Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Ελλάδος. Οι προαναφερθέντες είχαν συνάντηση με τον υπουργό ΑΑΤ, Στ. Αραχωβίτη και την υφυπουργό, Όλ. Τελιγιορίδου, την Τρίτη, 23/10. Πρόκειται για μια ισχυρή ένδειξη ότι ο υπό σύσταση ενιαίος κτηνοτροφικός φορέας, γνωστός και ως «Βουλή των Κτηνοτρόφων», βρίσκεται σε καλό δρόμο, ώστε να ξεκινήσει και επίσημα μέσα στον Νοέμβριο, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «ΥΧ».

Κοινό μέτωπο κτηνοτρόφων για λύση στα προβλήματα

Σε αυτήν ακριβώς τη συσπείρωση που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων στάθηκε, σε δηλώσεις του στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος. «Για εμάς, το πιο σημαντικό είναι ότι ΣΕΚ και ΠΕΚ κατεβήκαμε στο υπουργείο με κοινές προτάσεις. Από εκεί και πέρα, ορισμένοι εκφράσαμε κάποιες ενστάσεις στον υπουργό, καθώς τις ενισχύσεις θα τις πάρουν και ορισμένοι που δεν έχουν χάσει από τις εξελίξεις στην αγορά γάλακτος. Άποψη μας είναι ότι η ενίσχυση θα μπορούσε να δοθεί με κριτήρια της συνδεδεμένης ενίσχυσης». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου, Τάσος Αντωνίου, ανέφερε στην «ΥΧ»: «Πραγματικά, το σημαντικότερο είναι που οι κτηνοτρόφοι πήγαμε ενωμένοι στο υπουργείο, για να σώσουμε ό,τι και αν σώζεται από τη φετινή χρονιά. Δυστυχώς, η εκτίμησή μου είναι ότι και για φέτος το χάσαμε το τρένο. Πάμε πλέον να δούμε τι θα γίνει του χρόνου».

Κόντρα… αυστηρότητας μεταξύ Αραχωβίτη – Τελιγιορίδου για τους ελέγχους στο γάλα

Εντός ολίγων ημερών θα μπει σε διαβούλευση η ΥΑ για τους ελέγχους στο γάλα, όπως ενημέρωσε με ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ. Όπως πληροφορήθηκε η «ΥΧ», διχογνωμία υπήρξε ενόψει της κατάθεσης του κειμένου της ΥΑ. Ως γνωστόν, η υφυπουργός έχει προτείνει την επιβολή υψηλότατων προστίμων σε περίπτωση που μια εταιρεία συλληφθεί να παραβαίνει τον νόμο. Από την πλευρά του, ο υπουργός τάχθηκε υπέρ ακόμα και του οριστικού κλεισίματος μιας επιχείρησης, εφόσον επαναλαμβάνεται κάποια σοβαρή παράβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, φαίνεται να έχει βρεθεί η «χρυσή τομή», ώστε να συμβιβαστούν τα δύο παραπάνω σκεπτικά, κάτι που αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον στο κείμενο, που θα δημοσιευθεί πολύ σύντομα.

Πάει πίσω τη διεπαγγελματική φέτας η Βουλή των Κτηνοτρόφων;

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», στη συζήτηση που ακολούθησε το πέρας των ανακοινώσεων του επιτελείου του ΥΠΑΑΤ, συζητήθηκε και η επικείμενη ίδρυση του εθνικού κτηνοτροφικού φορέα, επονομαζόμενου και ως «Βουλή των Κτηνοτρόφων». Ωστόσο, δεν φαίνεται να συζητήθηκε και το ζήτημα της υπό σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας. Αν και εμπλεκόμενοι στη συμφωνία έχουν δηλώσει ότι το θέμα προχωρά κανονικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση ως προς το πότε τελικά θα κλείσει και το τυπικό σκέλος. Εκτός και αν υπάρχει η πιθανότητα εκπροσώπησης των δύο τριτοβάθμιων κτηνοτροφικών ενώσεων (ΣΕΚ και ΠΕΚ) στη διεπαγγελματική κάτω από την ομπρέλα ενός ενιαίου φορέα, κάτι που, τούτη την ώρα, οι πληροφορίες μας λένε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί.

-Διαφήμιση-