Λοκάρει την αμερικανική αγορά με στόχο για εξαγωγές 20.000 τόνων την τριετία η ΕΛΟΠΥ

Η αγορά της Αμερικής έχει καθοριστεί ως η επόμενη αγορά-στόχος για την ΕΛΟΠΥ (Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας) και τα μέλη της, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της οργάνωσης, Απόστολος Τουραλιάς, κατά την κοπή της πίτας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, στη γενική συνέλευση που προηγήθηκε, αποφασίστηκε το σχετικό προωθητικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ να επεκταθεί με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε ο κ. Τουραλιάς, είναι απαραίτητο να μεγαλώσει η πίτα για τις εταιρείες υδατοκαλλιέργειας, δεδομένης της ανάπτυξης του κλάδου σε Τουρκία και αλλού.

Μάλιστα, σημείωσε ότι στην Αμερική και ειδικά στη Νέα Υόρκη η ζήτηση παρουσιάζει διαρκή αύξηση, με τη Νέα Υόρκη να απορροφά το 50% των ψαριών που εξάγονται στις ΗΠΑ από την Ελλάδα. Σήμερα, οι εξαγωγές στις ΗΠΑ φτάνουν τους 6.000 τόνους και παρουσιάζουν τάση αύξησης. Στόχος είναι οι εξαγωγές σε τσιπούρα, λαβράκι και φαγκρί στην Αμερική να φθάσουν τους 20.000 τόνους την επόμενη τριετία.

 

Ανταγωνισμός από Τουρκία, αλλά και αραβικές χώρες

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση κοπής της πίτας της ΕΛΟΠΥ, που πραγματοποιήθηκε μετά τη Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης, τόνισε ότι πρέπει να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα, καθώς υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός «τόσο από τη γειτονική Τουρκία, όσο και από τις αραβικές χώρες, που τελευταία επιδιώκουν και αυτές να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι, αντιγράφοντας μάλιστα την τεχνογνωσία από τις ελληνικές εταιρείες».

Πάνω 25% το κόστος παραγωγής

Εκτός από τον αυξημένο ανταγωνισμό, το 2022, οι εταιρείες του κλάδου είχαν να αντιμετωπίσουν και την αύξηση του κόστους της ενέργειας που βέβαια έφερε μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής, σε ποσοστό που υπολογίζεται κοντά στο 25%. Ο κ. Τουραλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά στοιχεία σε σχέση με το κόστος της ιχθυοτροφής. Στο τέλος του 2021 στοίχιζε για τον παραγωγό 1,1 ευρώ το κιλό και σήμερα υπερβαίνει το 1,4 ευρώ το κιλό. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι για ένα κιλό ψαριού χρειάζονται 2,5 κιλά τροφής. Ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ σημείωσε, ωστόσο, ότι έως σήμερα οι παραγωγοί έχουν απορροφήσει σημαντικό μέρος του κόστους.

Εκτός των άλλων, στο πλαίσιο της υποστήριξης της ΕΛΟΠΥ σε προγράμματα που προάγουν την αποτελεσματική λειτουργία του κλάδου, το ΕΛΚΕΘΕ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρουσίασαν στη Γενική Συνέλευση το πρόγραμμα AquaSafe, ένα γεωπληροφοριακό σύστημα υποστήριξης της υδατοκαλλιέργειας ακριβείας.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Σταύρου Αραχωβίτη, πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε η διευθύντρια του γραφείου του, Καλλιόπη Κοκκινάκη. Στο πλαίσιο προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η ΕΛΟΠΥ προσφέρει το αντίτιμο του φλουριού σε προγράμματα που στηρίζουν τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία.