«Μακεδόνων Αμνός»: Νέος κτηνοτροφικός συνεταιρισμός στην Πέλλα

ktinotrofia-zoa

«Η μόνη λύση για να προστατέψουμε τον κλάδο μας, την αιγοπροβατοτροφία, τα προϊόντα που παράγονται στην ελληνική ύπαιθρο και το εισόδημά μας είναι η συσπείρωση όλων των κτηνοτρόφων σε ομάδες παραγωγών και υγιείς οργανώσεις».

Τα παραπάνω δηλώνει ο πρόεδρος του νεοσύστατου Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πέλλας, με την επωνυμία «Μακεδόνων Αμνός», Ιωάννης Ντίσιος, εξηγώντας τους λόγους και την αναγκαιότητα της δημιουργίας του συνεταιρισμού, όπως και τους σκοπούς και τους στόχους του για το μέλλον. Ο κ. Ντίσιος, εκλεγμένο, επίσης, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, επισημαίνει ότι ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας στη χώρα μας νοσεί βαριά εξαιτίας πολλών παραγόντων.

Από τα σημαντικότερα προβλήματα για την επιβίωση των κτηνοτρόφων, όπως λέει, είναι οι τιμές πώλησης του γάλακτος. «Με τις εξευτελιστικές τιμές στο κατσικίσιο, από 0,63 έως 0,80 λεπτά και το γίδινο, από 0,35 έως 0,50 λεπτά, που αγοράζουν το γάλα στην Πέλλα, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μας κάθε χρόνο είναι ζημιογόνες», υπογραμμίζει ο νέος πρόεδρος και συμπληρώνει πως ως συμβούλιο έχουν ξεκινήσει επαφές με εμπόρους και από το φθινόπωρο ως συνεταιρισμός θα πάνε σε κάποιες γαλακτοβιομηχανίες για να διαπραγματευτούν τις τιμές.

Ο νέος συνεταιρισμός, σε πρώτη φάση, αριθμεί 27 κτηνοτρόφους-μέλη από όλο τον νομό. Συστάθηκε πριν από λίγο καιρό, ανταποκρινόμενος στις δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρει η νέα ΚΑΠ και των ενισχύσεων προς τις συλλογικότητες.

Στους απώτερους στόχους του είναι η μετεξέλιξή του σε ομάδα παραγωγών, ενώ στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται η μεταποίηση με την αγορά εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για τη συγκέντρωση πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος και κρέατος από τα μέλη του, την καλύτερη διαπραγμάτευση με την αγορά σε ό,τι αφορά τις τιμές και τη βελτίωση των οικονομικών των μελών του.