Μανώλης Καρπαθίου: «Ενεργειακά αυτόνομες» κότες βόσκουν ελεύθερα στη Βοιωτία

Μία ενεργειακά αυτόνομη πτηνοτροφική μονάδα έχει δημιουργήσει στην περιοχή Ρεβένια Μουρικίου στη Βοιωτία ο Μανώλης Καρπαθίου, καλύπτοντας τις ανάγκες της μέσω φωτοβολταϊκών που έχει εγκαταστήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Το 2016, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την εκτροφή πουλερικών ελευθέρας βοσκής, ασχολία την οποία είχε ξεκινήσει ερασιτεχνικά από το 2012, χάρη στην αγάπη του για τα ζώα, που του είχε εμφυσήσει ήδη από μικρή ηλικία ο αγρότης παππούς του.

Παρά τις σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το αντικείμενο της Θεολογίας, σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με την πτηνοτροφία, αποκτώντας σταθερή πελατεία και παραδίδοντας ο ίδιος τα αβγά του στην Αθήνα από πόρτα σε πόρτα.

Επίσης, προσπαθεί να μειώσει το κόστος των ζωοτροφών, καλλιεργώντας τα δικά του χωράφια. «Μεγαλώνοντας, είχα επαφή με τα ζώα λόγω του παππού μου και γι’ αυτό αποφάσισα να ξεκινήσω να ασχολούμαι ερασιτεχνικά στην αρχή, για να αποκτήσω σιγά σιγά εμπειρία. Με την οικονομική βοήθεια της οικογένειάς μου και συμπληρωματικά με το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, έκανα τα πρώτα μου βήματα στο επάγγελμα αγοράζοντας γη και χτίζοντας τις εγκαταστάσεις μου», αναφέρει ο ίδιος στην «ΥΧ».

Κότες ελευθέρας βοσκής και μείωση κόστους

Η επιλογή της εκτροφής ελευθέρας βοσκής για τις κότες του αποτελεί συνειδητή επιλογή, καθώς όπως εξηγεί δεν ήθελε να εκτρέφονται με κάποιο άλλο σύστημα εκτροφής, αλλά να ζουν ελεύθερες. «Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι κάθε εκτροφή είναι διαφορετική, αλλά και κάθε μονάδα είναι διαφορετική. Μπορεί κάποιος να έχει το ίδιο σύστημα εκτροφής με εμένα, αλλά το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό, καθώς σημασία έχει ο τόπος, το κλίμα και το περιβάλλον κάθε περιοχής, όλα παίζουν ρόλο», εξηγεί.

Ο ίδιος τονίζει ότι κάνει προσπάθειες να μειώσει το κόστος παραγωγής των ζωοτροφών που χρειάζεται, καλλιεργώντας τις δικές του. «Δεν έχω ανεβάσει την τιμή των αβγών μου παρά το κόστος των ζωοτροφών, που αυξάνεται συνεχώς. Έκανα κάποιες προσπάθειες και πέτυχαν για να φτιάξω τη δική μου τροφή. Τώρα είμαι στη διαδικασία να αγοράσω μηχανήματα για να κόβω εγώ το σιτηρέσιο, το οποίο θα μειώσει πολύ το κόστος. Εφόσον, λοιπόν, έχω τη δυνατότητα να το κάνω αυτό, θα διατηρήσω την τιμή μου για να έχει και ο καταναλωτής τη δυνατότητα να αγοράσει, γιατί υπάρχει μια δυσκολία γενικότερα».

Ενεργειακή αυτονομία

Μία κίνηση που φαίνεται να έχει αποτελέσματα, όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στη μονάδα του, μέσω των οποίων έχει απαλλαγεί από το κόστος του ρεύματος. «Η πτηνοτροφική μονάδα λειτουργεί μέσω των φωτοβολταϊκών και δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ, είναι, δηλαδή, αυτόνομη.

Ήταν μία συνειδητή απόφαση, η οποία ναι μεν είχε μεγάλο αρχικό κόστος, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν έχω το βάρος του ρεύματος ούτε ανησυχώ κάθε μήνα για ένα πάγιο έξοδο, ειδικά με τις τιμές που έχει το ρεύμα τη δεδομένη στιγμή. Έτσι, λοιπόν, αφού έχουμε ήλιο τόσες πολλές μέρες τον χρόνο και ήδη η σύνδεση με τη ΔΕΗ θα μας κόστιζε ένα μεγάλο ποσό αποφασίσαμε να επενδύσουμε στα φωτοβολταϊκά».

Προώθηση από πόρτα σε πόρτα

Τα αβγά του Μανώλη φτάνουν σχεδόν σε όλη την Αθήνα, καθώς τα παραδίδει ο ίδιος από πόρτα σε πόρτα στους καταναλωτές. Επίσης, βρίσκεται και σε λαϊκές αγορές, ενώ κάνει και χονδρική πώληση.

«Τα αβγά μου είναι 24 ωρών και πολλές φορές και της ίδιας ημέρας, αφού τα μαζεύω το πρωί για να τα παραδώσω το απόγευμα. Μετακινούμαι σε αρκετές περιοχής της Αθήνας και στο 90% των περιπτώσεων παραδίδω εγώ ο ίδιος τα αβγά. Καταλαβαίνω ότι αυτό αρέσει στον κόσμο, γιατί βλέπει ποιος βρίσκεται πίσω από το προϊόν που αγοράζει και καταναλώνει, ενώ πολλές φορές έχουν και ερωτήσεις στις οποίες τους απαντάω», εξηγεί ο ίδιος.

Όπως επισημαίνει, «ο τελικός κριτής του προϊόντος είναι ο καταναλωτής και αυτό αποδεικνύεται πολλές φορές και από τη σταθερή πελατεία». Ο ίδιος, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχει καταφέρει να αποκτήσει σταθερούς πελάτες που επιλέγουν τα αβγά χάρη στην ποιότητά τους, ενώ τα θετικά τους σχόλια αποτυπώνονται και στη σελίδα του Μανώλη στο facebook, μέσω της οποίας μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιος την παραγγελία του.