ΥΠΑΑΤ: Μαραθώνιος αγροτικής καινοτομίας στην Ελλάδα

Στον Μαραθώνιο Καινοτομίας Crowdhackathon #Agrifood θα παρευρεθεί το Σάββατο 6/4 ο Αραχωβίτης

Έναν τριήμερο μαραθώνιο καινοτομίας, μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν τεχνολογικές εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον αγροτικό τομέα, διοργανώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 5-7 Απριλίου. Συγκεκριμένα, το crowdhackathon Agrifood, όπως ονομάζεται ο 1ος μαραθώνιος καινοτομίας, θα πραγματοποιηθεί στις 5 – 7 Απριλίου 2019 στο befinnovative στο Μοσχάτο (Πειραιώς 74), με την τεχνολογική & επιχειρησιακή υποστήριξη της ελληνικής εταιρείας Crowdpolicy.

Στόχος του μαραθωνίου είναι η δημιουργία καινοτόμων πρωτότυπων πιλοτικών εφαρμογών. Συγκεκριμένα, οι πιλοτικές αυτές εφαρμογές:

  • Θα βελτιώνουν υφιστάμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και διαδικασίες του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων και θα προτείνουν νέες.
  • Θα δημιουργούν νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για όλη την κοινότητα που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι, επιχειρήσεις και καταναλωτές).
  • Θα προωθούν καινοτόμα επιχειρηματικά και τεχνολογικά μοντέλα από νέες ομάδες – start ups επιχειρήσεις της χώρας μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία Crowdpolicy, «οι διαγωνιζόμενοι, οι οποίοι μπορούν να λάβουν μέρος είτε μεμονωμένα είτε ως ομάδες, θα αναπτύξουν τον κώδικα και θα υλοποιήσουν την πιλοτική τους εφαρμογή κατά τη διάρκεια των τριών ημερών του μαραθωνίου. Όσοι θα συμμετάσχουν θα έρθουν με μία ιδέα καινοτομίας, που θα αναπτυχθεί εκείνο το τριήμερο για την οποία και θα βαθμολογηθούν. Στο τέλος του μαραθωνίου, οι διαγωνιζόμενοι θα παρουσιάσουν την πιλοτική τους εφαρμογή στην επιτροπή αξιολόγησης για να αναδειχθούν οι τρεις νικητές, οι οποίοι θα λάβουν αντίστοιχα ως χρηματικό έπαθλο 3.000, 2.000 και 1.000 ευρώ».

Τεχνολογίες

Οι πιλοτικές εφαρμογές που θα δημιουργηθούν θα πρέπει να σχετίζονται με τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορικής, όπως για παράδειγμα big data και analytics, IoT, AI, mobile και web εφαρμογές που μπορούν να δώσουν λύσεις σε προκλήσεις του ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα, καθώς και των αναγκών του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν νέοι προγραμματιστές, αναλυτές, φοιτητές και γενικότερα όσοι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν πιλοτικές εφαρμογές για τον αγροδιατροφικό τομέα και να τις εξελίξουν. Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Crowdpolicy, «κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου θα υπάρχουν ειδικοί μέντορες στο κομμάτι της τεχνολογίας, αλλά και στελέχη εταιρειών που έχουν τη γνώση και την εμπειρία να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες».