Μαριές Θάσου: Ανάσα άρδευσης των ελαιοκτημάτων η αποκατάσταση του Φράγματος

Ξεκίνησαν, πριν 10 ημέρες, οι εργασίες αποκατάστασης του φράγματος των Μαριών στη Θάσο, που κατασκευάστηκε το 1984 αλλά άρχισε να μπαζώνεται μετά από τις πυρκαγιές του 1989, λόγω φερτών υλών.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο δήμος εκπόνησε τις μελέτες και προχώρησε στις απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Ο εργολάβος εγκαταστάθηκε και προχωράει στην αποκατάσταση του φράγματος, ήτοι την απομάκρυνση των φερτών υλικών, έτσι ώστε να γεμίσει με νερό. «Πρωταρχικά θα αξιοποιηθεί στον πρωτογενή τομέα, δευτερευόντως θα αποτελέσει τουριστική ατραξιόν και τρίτον θα συμβάλει στη δασοπυρόσβεση. Επιπλέον, σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να παράγουμε πράσινη ενέργεια, αξιοποιώντας τον όγκο του νερού και την υψομετρική διαφορά από την επιφάνεια της θάλασσας», περιγράφει.

Το φράγμα βρίσκεται στη δημόσια πλευρά του δάσους, για αυτό φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η οποία έκανε την ανάθεση και έχει την επίβλεψη του έργου, που γίνεται στο πλαίσιο της αποκατάστασης μετά τις πυρκαγιές του περασμένου Σεπτέμβρη. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ εκτιμά ότι το ερχόμενο καλοκαίρι το φράγμα θα παραδοθεί προς χρήση των αγροτών, για άρδευση των ελαιοκτημάτων. «Με ενέργειές μας ενισχύθηκε η στέψη του φράγματος, για να μην καταρρεύσει, γιατί τότε έπρεπε να περάσουμε σε κατασκευή και όχι αποκατάσταση», προσθέτει.

Τον φετινό Μάιο κατατέθηκε στους αρμόδιους φορείς υπόμνημα της Ανοιχτής Επιτροπής «Θάσος Νερό SOS», αποτελούμενη από φορείς και κατοίκους των Μαριών, των Λιμεναρίων και της Καλλιράχης, με αίτημα την εκβάθυνση του φράγματος «λόγω απόλυτης ανάγκης για άρδευση των ελαιοκτημάτων αγροτών από Μαριές-Λιμενάρια-Καλλιράχη». Σημειώνεται ότι «το εμβαδό των αρδευόμενων ελαιοκτημάτων, βάσει επίσημης καταγραφής, είναι 4.500 στρέμματα και αφορά 231 ελαιοπαραγωγούς. Το φράγμα που αρχικά κατασκευάστηκε αποκλειστικά για άρδευση, σήμερα εξυπηρετεί πολλαπλά τον πρωτογενή τομέα (ελαιοπαραγωγή-οπωροκηπευτικά-μελισσοκομία- κτηνοτροφία)».

Ανάμεσα στους υπογράφοντες ήταν ο Βασίλης Κυριώτης, πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Λιμεναρίων. «Το φράγμα θα εξυπηρετήσει όλους τους παραγωγούς που έχουν κτήματα στο δημοτικό διαμέρισμα Μαριών, καθώς θα αρδευτούν τα ελαιόδεντρα, ώστε να έχουν καλό αποτέλεσμα στην παραγωγή τους», περιγράφει στην «ΥΧ», σημειώνοντας ότι «τα προβλήματα στην άρδευση είχαν σαν αποτέλεσμα το μειωμένο εισόδημα για τους αγρότες που άρδευαν τα χωράφια τους από το φράγμα Μαριών». Προσθέτει ότι ο μελετητής χρειάζεται να φτιάξει «δύο προφράγματα, για να προστατεύεται το κυρίως φράγμα».