Mariia Didukh – Ουκρανικό Εθνικό Αγροτικό Φόρουμ (UNAF) στην «ΥΧ»: «Ετοιμαζόμασταν για τις σπορές και βρεθήκαμε στο μέτωπο του πολέμου»

Η επικεφαλής της οργάνωσης που έγινε επίσημα αποδεκτή ως εταίρος των COPA και COGECA μιλά στην «ΥΧ»

Συνέντευξη στον Νίκο Γαργαλάκο

Την ώρα που τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι εγκαταλείπουν άρον άρον την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τη λαίλαπα του πολέμου, κάποιοι άλλοι παραμένουν μέχρις εσχάτων στις επάλξεις των κρίσιμων διοικητικών τους καθηκόντων. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Mariia Didukh, διευθύντρια του Ουκρανικού Εθνικού Αγροτικού Φόρουμ (UNAF), μιας σημαίνουσας αγροτικής οργάνωσης που από προχθές αποτελεί επίσημα μέλος της ευρωπαϊκής αγροτικής κοινότητας.

Η ίδια μάς ξεναγεί στη νέα πραγματικότητα των Ουκρανών αγροτών, οι οποίοι ενώ μέχρι πρότινος προγραμμάτιζαν τη σπορά του ηλίανθου, της ελαιοκράμβης, του καλαμποκιού και τη συγκομιδή του σιταριού, τώρα βρίσκονται σε θέσεις μάχης καλούμενοι να υπερασπιστούν την πατρίδα ή απλά βλέπουν τα χωράφια τους να βομβαρδίζονται και τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται.

Όπως σε κάθε πόλεμο, έτσι και στη ρωσοουκρανική σύρραξη, οι αγρότες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Όπως εξηγεί η Mariia, αυτό συμβαίνει με πολλούς τρόπους. «Σε κάθε γωνιά της χώρας, οι αγρότες είναι επιφορτισμένοι με τον εφοδιασμό του στρατού και των αμάχων σε τρόφιμα.

Παράλληλα, το μυαλό αρκετών βρίσκεται στην πραγματοποίηση της ανοιξιάτικης σποράς του ηλίανθου, της ελαιοκράμβης, του καλαμποκιού και των ζαχαρότευτλων, η οποία φέτος είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου έως τις πρώτες μέρες του Απριλίου, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα γίνει. Όσο για την καλλιέργεια του χειμερινού σίτου, η σπορά πραγματοποιήθηκε κανονικά το φθινόπωρο και το σιτάρι βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε καλή κατάσταση, ωστόσο η συγκομιδή θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μόνο αν ο πόλεμος τελειώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Λόγω των εχθροπραξιών που συνεχίζονται στις περισσότερες περιοχές, αυτό είναι πρακτικά αδύνατον. Δυστυχώς, οι αγρότες δεν έχουν τη δυνατότητα να φροντίσουν τις καλλιέργειές τους, ενώ ακόμα κι αν λήξει ο πόλεμος, δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να συγκομίσουν ή θα βρουν τα χωράφια τους βομβαρδισμένα».

«Η ρωσική εισβολή απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης»

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και το 20% των εξαγωγών καλαμποκιού. Όμως, με τα ουκρανικά λιμάνια κλειστά και τη συγκομιδή της χώρας στον αέρα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση των ρωσικών εξαγωγών, το μέλλον για τις διαρκώς αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές των βασικών τροφίμων προβλέπεται δυσοίωνο.

«Η παραγωγή σίτου είναι συγκεντρωμένη στην εμπόλεμη ανατολική ζώνη της χώρας, οπότε καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή», τονίζει η Mariia. «Ωστόσο, ακόμα και για άλλα προϊόντα, όπως το καλαμπόκι, η καλλιέργεια των οποίων εκτείνεται και στα δυτικά και στα νότια της χώρας, τα πάντα παραμένουν ρευστά, αφού τα δεδομένα και ο χάρτης του πολέμου αλλάζουν ώρα με την ώρα.

Σήμερα αυτές οι περιοχές είναι ασφαλείς, για αύριο όμως δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη. Αυτό είναι πολύ κακό, διότι από την παραγωγή μας δεν εξαρτάται μόνο ο ουκρανικός λαός αλλά και πολλές άλλες χώρες, οπότε τίθεται μεγάλο ζήτημα επισιτιστικής ασφάλειας για ολόκληρη την ΕΕ, μεταξύ άλλων». Η εισβολή της Ρωσίας έχει επηρεάσει και την κτηνοτροφία της χώρας, πλήττοντας σημαντικά τον γαλακτοκομικό τομέα. «Αυτήν τη στιγμή, οι μεγάλες μονάδες γαλακτοπαραγωγής λειτουργούν κανονικά, ωστόσο το γάλα που παράγουν δεν είναι εύκολο να φτάσει ως τις εγκαταστάσεις μεταποίησης, καθώς πολλές από αυτές βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη» επισημαίνει η ίδια.

«Κάθε ευρώ που καταβάλλεται σε ρωσικές εισροές χρηματοδοτεί τον όλεθρο»

Πολλές εταιρείες τροφίμων της ΕΕ αποχωρούν από τη Ρωσία σε ένδειξη συμπαράστασης προς την Ουκρανία. Η διευθύντρια της UNAF αναγνωρίζει τη στάση του ευρωπαϊκού τομέα τροφίμων, ο οποίος στέκεται αλληλέγγυος στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

«Το µποϊκοτάζ της Ευρώπης στη Ρωσία σημαίνει πολλά για εμάς. Εκ μέρους της UNAF, έχουμε αποστείλει αιτήματα σε πάμπολλες αγροτικές επιχειρήσεις, από ομίλους σπόρων και λιπασμάτων μέχρι εταιρείες στη βιομηχανία των drones, να διακόψουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία. Κάθε επιπλέον ευρώ που καταβάλλεται στη Ρωσία για την παράδοση εισροών χρηματοδοτεί τον όλεθρο στην Ουκρανία».

Και επίσημα εταίρος των COPA και COGECA

Σε μια κίνηση με ιδιαίτερη σημειολογική σημασία, οι κεντρικοί ευρωπαϊκοί φορείς εκπροσώπησης των αγροτών και των συνεταιρισμών τους, COPA και COGECA, επιβεβαίωσαν στις 7 Μαρτίου ότι η ουκρανική οργάνωση αγροτών UNAF εντάσσεται στην ευρωπαϊκή αγροτική κοινότητα ως εταίρος της.

«Το να καλωσορίσουμε τους Ουκρανούς συναδέλφους μας στις COPA και COGECA είναι η φυσική επέκταση αυτής της έκφρασης αλληλεγγύης που πραγματοποιείται επί τόπου από τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους» δήλωσε ο Ramon Armengol, πρόεδρος της Γενικής Επιτροπής Αγροτικού Συνεργατισμού της ΕΕ (COGECA).

«Η διαδικασία αφορά την ένταξή μας ως οργάνωσης-εταίρου και όχι μέλους, διότι στο δεύτερο καθεστώς γίνονται αποδεκτές μόνο οργανώσεις κρατών μελών της ΕΕ. Αυτή είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη, καθώς ανοίγει έναν δίαυλο επικοινωνίας που δεν προϋπήρχε για εμάς» υπογραμμίζει στην «ΥΧ» η διευθύντρια της ουκρανικής οργάνωσης. Για το τέλος της συνομιλίας μας, η Mariia απευθύνει τη δική της έκκληση στους Έλληνες αγρότες.

«Παρακαλώ τις αγροτικές κοινότητες να μας στηρίξουν. Οποιαδήποτε βοήθεια, είτε προμηθεύοντάς μας με σπόρους είτε με ζιζανιοκτόνα είτε με λιπάσματα, είναι καλοδεχούμενη και θα εκτιμηθεί δεόντως. Όμως η μεγαλύτερη έλλειψη για εμάς είναι το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο εισήγαμε κυρίως από τη Λευκορωσία, που πλέον δεν μας προμηθεύει».