«Μάχη της τσιπούρας»: Επιστολή Δένδια στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για το ελληνοτουρκικό επεισόδιο στο Φαρμακονήσι

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο ανατολικό Αιγαίο μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων ψαράδων, σε αυτό που είθισται πλέον να ονομάζεται ως η «μάχη» της τσιπούρας. Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι αλιείς της γείτονος χώρας δεν διστάζουν να παραβιάζουν την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη και να έρχονται σε αντιδικία με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα προκειμένου να γεμίσουν τα δίχτυα τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ελληνικά αλιευτικά σκάφη παρενοχλούνται από τις λιμενικές αρχές της Τουρκίας υπό το πρόσχημα ότι βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η τελευταία σοβαρή κλιμάκωση σημειώθηκε την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου στην περιοχή του Φαρμακονησίου, όταν τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό ελληνικού περιπολικού σκάφους, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση και απομάκρυνση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που έπλεαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Με αφορμή το συγκεκριμένο επεισόδιο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε επιστολη στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας τις τουρκικές απειλές και την παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αλιευτικών στο Φαρμακονήσι-Ζητά, και ζητώντας κυρώσεις κατά της Τουρκίας εάν αυτές συνεχιστούν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κείμενο της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών περιγράφει το επεισόδιο που έλαβε χώρα στις 5 Ιανουαρίου, αναφέροντας ότι «το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό».

«H εν λόγω επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική», σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα “ατυχήματος”, το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Επιπλέον, στην επιστολή επισημαίνεται «η αποφυγή συνεργασίας και η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων, όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στάση που στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων».

«Είναι εύκολα αντιληπτό, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, ποιες θα είναι οι συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις», όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται, στη συνέχεια, στην «επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι σε σχεδόν καθημερινή βάση εκτοξεύουν, απρόκλητα, απειλές κατά της Ελλάδας. Σε συνδυασμό με τα περιστατικά αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία, με την Παράνομη, Λαθραία και Άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία, προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής» προσθέτει.

Με αφορμή και το εν λόγω επεισόδιο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει την ανάγκη η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ανωτέρω πρακτική, να λάβει μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία και ζητάει την εφαρμογή του Κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, χαρακτηρίζεται ως “μη συνεργαζόμενη” και μπορούν να απαγορευθούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της ΕΕ».

«Μια τέτοια αντίδραση από πλευράς ΕΕ», ολοκληρώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «θα αποστείλει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα και θα αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της ΕΕ προς ένα κράτος-μέλος της, το οποίο σε σχεδόν καθημερινή βάση αντιμετωπίζει αμφισβήτηση της κυριαρχίας του και απειλές πολέμου».