Μαζεύτηκαν τα ακτινίδια στα πλημμυρισμένα του Κισσάβου – Αρχίζει η συγκομιδή και στις στεγνές περιοχές

Ξεκίνησε η κατ’ εξαίρεση συγκομιδή του ακτινιδίου στο Δέλτα του Πηνειού στον Νομό Λάρισας. Από τα συνολικά 8.500 στρέμματα ακτινιδίων που καλλιεργούνται σε περιοχές, όπως το Ομόλιο, ο Πυργετός, η Αιγάνη και τα Αμπελάκια, οι πλημμυρισμένες εκτάσεις δεν ξεπερνούν τα 2.000 στρέμματα, εκ των οποίων περίπου τα 300 στρ. έχουν πρόβλημα λόγω λάσπης και φερτών υλικών. Σε αυτά τα χωράφια δεν θα γίνει συγκομιδή και οι πληγέντες παραγωγοί θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.

Από τα 2.000 στρ. ήδη συγκομίστηκαν περίπου 60 τόνοι ακτινιδίων από την περιοχή του Κισσάβου, τα οποία πιάνουν τα 6,2 brix και αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία, όπου και θα παραμένουν μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκονται διαρκώς γεωπόνοι της ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τον Δήμο Τεμπών, προκειμένου να επιτηρούν τη διαδικασία που προβλέπει την κατ’ εξαίρεση συγκομιδή του προϊόντος.

Οι παραγωγοί, από την πλευρά τους, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε ψεκασμούς για να προστατεύσουν το δέντρο και το ριζικό του σύστημα από μολυσματικές ασθένειες.Από τις 15 Οκτωβρίου ξεκινά, ως είθισται, η διακίνηση και η εμπορία του ακτινιδίου, όπως και η συγκομιδή στις μη πλημμυρισμένες περιοχές. Στις εκτάσεις αυτές, αναμένεται μία μικρή μείωση της παραγωγής λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά οι προσδοκίες για την ποιότητα είναι αυξημένες.

Στο μεταξύ, αρκετοί Έλληνες έμποροι έχουν προσεγγίσει συνεταιρισμούς και μεμονωμένους παραγωγούς για να κλείσουν συμφωνίες, με την τιμή να κυμαίνεται στο 1 ευρώ, έναντι 55 λεπτών που ήταν πέρυσι.