Με ποιο τρόπο η μόρφωση διαμορφώνει τις διατροφικές επιλογές του ανθρώπου

Καθοριστικός ο παράγοντας της εκπαίδευσης

Με ποιο τρόπο η μόρφωση διαμορφώνει τις διατροφικές επιλογές του ανθρώπου

Οι άνθρωποι που δεν διαθέτουν απολυτήριο λυκείου έχουν τον διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που κατέχουν πτυχίο πανεπιστημίου. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα έρευνας του πανεπιστημίου Sax University, στην Αυστραλία. Οι ερευνητές μελέτησαν τη σύνδεση ανάμεσα στη μόρφωση και στην καρδιαγγειακή πάθηση, εξετάζοντας 267.153 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 45 χρονών και πάνω.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως στους ενήλικες 45-64 ετών, που δεν είχαν κανένα πιστοποιητικό μόρφωσης, τα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων ήταν αυξημένα κατά 150% σε σχέση με τους ανθρώπους που είχαν πτυχίο πανεπιστημίου. Εκείνοι που παρακολούθησαν αλλά δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το λύκειο είχαν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν. Τέλος, εκείνοι που βρίσκονταν στο ενδιάμεσο επίπεδο εκπαίδευσης είχαν 20% πιθανότητα να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με όσους είχαν αποκτήσει πανεπιστημιακό πτυχίο.

Το European Food Information Council θεωρεί πως η εκπαίδευση του κάθε ανθρώπου ανήκει στους καθοριστικούς παράγοντες της επιλογής των τροφίμων. Σύμφωνα με μελέτες, το επίπεδο μόρφωσης μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Αντίθετα, όμως, οι γνώσεις σχετικά με τη διατροφή και οι καλές διατροφικές συνήθειες δεν συσχετίζονται πάντα.

Ο λόγος είναι ότι η γνώση γύρω από την υγεία δεν οδηγεί άμεσα στη δράση, όταν οι άνθρωποι δεν είναι βέβαιοι για το πώς μπορούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους. Επιπλέον, οι πληροφορίες που διαδίδονται σχετικά με τη διατροφή προέρχονται από διάφορες πηγές, με αποτέλεσμα να θεωρούνται αντικρουόμενες ή αναξιόπιστες, γεγονός που αποθαρρύνει την κινητοποίηση για αλλαγή. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό τα μηνύματα που λαμβάνονται από τα διάφορα μέσα ενημέρωσης, τις συσκευασίες τροφίμων και, φυσικά, τους επαγγελματίες στον χώρο της υγείας να είναι ακριβή και συνεπή.

Επίσης, το USDA αναφέρει μέσω ερευνών ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα παιδιά που έχουν παρακολουθήσει καλά σχεδιασμένα προγράμματα εκπαίδευσης διατροφής μπορεί να έχουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.