Με τον δήμαρχο Κομοτηνής συναντήθηκε το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ

Με τον δήμαρχο Κομοτηνής συναντήθηκε το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ
-Διαφήμιση-

Με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη και εκπροσώπους των δημάρχων Ιάσμου και Αρριανών συναντήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στο γραφείο δημάρχου Κομοτηναίων. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Δικτύου Λουίζα Σαλτσίδου η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα ως προς τους σκοπούς και τις δράσεις του Δικτύου. «Με βάση τον Ν.4430 για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία θέλουμε ν’ αναζητήσουμε τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των ΚΟΙΝΣΕΠ και των Δήμων» εξήγησε. Πρόσθεσε ότι δίνεται η δυνατότητα συμβάσεων κοινωνικής αναφοράς με την έννοια ότι «οι δήμοι μπορούν ν’ αναθέτουν την εκτέλεση έργου ή την προμήθεια αγαθών σε ΚΟΙΝΣΕΠ». Για παράδειγμα, το επισιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας το έχει αναλάβει ΚΟΙΝΣΕΠ.

Ο αντιπρόεδρος του Δικτύου Αντώνης Κουτσούμπας εκ μέρους της ΚΟΙΝΣΕΠ Επάρκεια που εδρεύει στην Ξάνθη και ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση δημητριακών μετέφερε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν δημιουργηθεί 35 ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά όπως εξηγεί θα πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα.

Γιορτή Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

Ο κ. Κουτσούμπας ενημέρωσε ότι σχεδιάζουν στις 4 Μαρτίου μια Γιορτή Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Κομοτηνή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης, με την συμμετοχή στελεχών από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με σκοπό την ενημέρωση γύρω από την κοινωνική οικονομία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν τρία εργαστήρια ενώ θα λειτουργήσει και εκθετήριο. Η γιορτή απευθύνεται σε κάθε πολίτη που θέλει να μάθει ποιοι είναι οι φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές θα είναι «μια γιορτή για την εναλλακτική οικονομία και τον συνάνθρωπο. Μια γιορτή που θα τα έχει όλα: ενημέρωση – προβολή ντοκιμαντέρ – εργαστήρια – εκθετήριο – συναυλία».

Ως προς το εκθετήριο, το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜΘ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο φορέα συλλογικής προσπάθειας ή συνεταιριστικού εγχειρήματος που θα ήθελε να συμμετάσχει και να παρουσιάσει την δράση ή τα προϊόντα του. Για την καλύτερη δυνατή οργάνωση και διαχείριση του χώρου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους διοργανωτές μέχρι την Τετάρτη 1 Μαρτίου είτε τηλεφωνικά στο 6974795954 είτε ηλεκτρονικά στο [email protected]

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 17:00 στον χώρο της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης. Η είσοδος είναι ελεύθερη ωστόσο θα υπάρχει κουτί ενίσχυσης για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (Παιδικά Χωριά SOS) Κομοτηνής.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

17.00 – 19.00 Παρουσίαση Θεσμικού πλαισίου για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία Ν.4430/2016 και το Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, εκπρόσωπος Υπουργείου εργασίας.

19.00-20.00 Προβολή Ντοκιμαντέρ και Παρουσίαση καλών πρακτικών

«Κοινωνική Οικονομία: Εναλλακτική Λύση»

20.00-22.00 Παράλληλες Δράσεις: Εκθετήριο – εργαστήρια

Εργαστήρια

1. Εργαστήριο με θέμα «Πως δημιουργώ μια Κοιν.Σ.Επ; Πως γίνεται η μετάβαση των υφιστάμενων Κοιν.Σ.Επ στο νέο μητρώο;», Υπουργείο Εργασίας, Κοιν.Σ.Επ. ΘΡΑ.ΚΙ, Κοιν.Σ.Επ. ΓΑΛΗΝΟΣ

2. Εργαστήριο με θέμα «Πως φτιάχνω ροφήματα και γλυκά του κουταλιού με σιρόπι ζαχαροκάλαμου (πετμέζι)», Κοιν.Σ.Επ. ΓΕΝΙΣΕΑ

3. Εργαστήριο με θέμα «Πως φτιάχνω ζυμωτό ψωμί με αλεύρι ζέας», Κοιν.Σ.Επ. ΕΠΑΡΚΕΙΑ

22.00-01.00 Κλείσιμο εκδήλωσης με τη συνοδεία του μουσικού συνόλου Blind Bullets.

Να σημειωθεί ότι στις 28-29 και 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο φεστιβάλ Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας στο Δασικό Χωριό του Παγγαίου στον Νομό Καβάλας. 

-Διαφήμιση-