Μεγάλες οι καταστροφές από τον παγετό σε Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία

Επιστολή προς το Περιφερειακό Υποκατάστημα Ημαθίας του ΕΛΓΑ στη Βέροια, απέστειλε ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, με αφορμή τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες (ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ακτινίδια κά) λόγω του παγετού που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Νάουσας, στην επιστολή του ο δήμαρχος ζητά την επίσπευση των απαιτούμενων ενεργειών για την άμεση καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

«Δυστυχώς, τις τελευταίες ώρες γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας και της απόγνωσης εκατοντάδων αγροτών του δήμου μας που το εισόδημά τους στηρίζεται στην παραγωγή φρούτων, αφού ο νέος παγετός της 9ης Απριλίου, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, έδωσε τη χαριστική “βολή” στις ήδη πληγείσες δενδροκαλλιέργειες και στο εισόδημα των παραγωγών μας, που ήδη βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση τόσο λόγω της πανδημίας όσο και των απανωτών δυσμενών καιρικών συνθηκών που συνέβαλλαν να χαθούν οι κόποι μια ολόκληρης χρονιάς και οι δαπάνες για την καλλιεργητική φροντίδα» υπογραμμίζει ο κ. Καρανικόλας. Στην επιστολή του ζητά τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων «προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών».

Μεγάλες οι καταστροφές και στην Ανατολική Μακεδονία

Οι δυναμικές καλλιέργειες που υπάρχουν στο Δήμο Νέστου, επλήγησαν από παγετό που εκδηλώθηκε στις 09 Απριλίου αναφέρει ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο «ο παγετός προκάλεσε μεγάλες ζημίες τόσο σε δενδρώδεις όσο και σε κηπευτικές καλλιέργειες. Τα ποσοστά των ζημιών είναι μεγάλα και θα φανούν πιο έντονα τις επόμενες μέρες.  

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια η περιοχή μας υπέστη μεγάλες καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα από βροχόπτωση το 2018, διαδοχικές χαλαζοπτώσεις  το 2019 και  οι αποζημιώσεις που προέκυψαν απείχαν πολύ από την πραγματική ζημία.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας ώστε να έχουμε αντικειμενικές και δίκαιες εκτιμήσεις.   

Σας επισυνάπτουμε έκθεση πραγματογνωμοσύνης από τους γεωπόνους των Ομάδων Παραγωγών της περιοχής μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ