Μεγάλη απήχηση στους παραγωγούς ειχε το δημοσίευμα της «ΥΧ»: Έντονο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για αγορά δικαιωμάτων δέσμευσης άνθρακα

Περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι δαπάνησε η Ελλάδα την περίοδο 2013-2019 για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ποσό το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί υπέρ του περιβάλλοντος και των Ελλήνων παραγωγών.

Το ρεπορτάζ της «ΥΧ» την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με τη γεωργία δέσμευσης άνθρακα και τις δυνατότητες που διαθέτει η χώρα μας για την αξιοποίησή της κυρίως από τις δενδρώδεις καλλιέργειες, άνοιξε για πρώτη φορά έναν διάλογο στην Ελλάδα, με τον παραγωγικό κόσμο να εκφράζει ανοιχτά το ενδιαφέρον του για τις νέες προοπτικές που δίνουν αυτές οι πρακτικές.

Από το 2013, που έχει καταργηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η δωρεάν διάθεση δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα στους τομείς παραγωγής ενέργειας και θερμότητας, στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιούνται δράσεις δέσμευσης των εκπομπών άνθρακα ακόμα και στον αγροτικό τομέα. Στη χώρα μας, το θέμα άρχισε μόλις τώρα να μπαίνει στη δημόσια σφαίρα και στην πολιτική ατζέντα. Από κάποιες παρεμβάσεις που γίνονται στο πλαίσιο συζητήσεων για το περιβάλλον έως την ώθηση που αναμένεται να δώσει η Έκθεση Πισσαρίδη, η γεωργία δέσμευσης άνθρακα αναφέρεται ως αναγκαία για τα επόμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο να προτείνονται συγκεκριμένες δράσεις εφαρμογής.

Ευκαιρία κέρδους

Αυτήν τη στιγμή, όμως, η χώρα έχει στη διάθεσή της ένα πλεονέκτημα για τον επικείμενο σχεδιασμό τέτοιων πολιτικών, χάρη στην τεχνογνωσία που δημιούργησε το ευρωπαϊκό έργο LIFE CLIMATREE, με συντονιστή τον Έλληνα καθηγητή Οικονομικής Περιβάλλοντος, Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστα Μπίθα. Τα μηνύματα είναι θετικά, εάν αναλογιστούμε ότι στην Ιταλία δημιουργήθηκε ήδη μια μικρή εθελούσια αγορά από δικαιώματα CO2 που προκύπτουν από ελαιώνες μέσω του Πανεπιστημίου της Περούτζια, που είναι ένας εκ των εταίρων του έργου.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» οι Ιταλός καθηγητής Primo Proietti, η δημιουργία εθελοντικής αγοράς για εταιρείες που ενδιαφέρονται να μειώσουν τις εκπομπές CO2 προέκυψε ως αποτέλεσμα του έργου. «Αυτό, με τη σειρά του, έδωσε πρόσθετη αξία στο έργο, που είναι προσανατολισμένο στην ανάδειξη της ελιάς για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μέσω της δέσμευσης άνθρακα.

Η δημιουργία εθελοντικής αγοράς δίνει έτσι μια ευκαιρία κέρδους στους ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι μπορούν να πουλήσουν στις ενδιαφερόμενες εταιρείες πιστώσεις άνθρακα, που παρήγαγαν χάρη στην εφαρμογή πρακτικών στη διαχείριση του ελαιώνα τους».

Η φιλοσοφία, εξάλλου, του έργου είναι αυτή: Να αναδείξει τη συμβολή των ελαιώνων στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μέσω της πιστοποίησης πιστώσεων άνθρακα στην εθελοντικού χαρακτήρα αγορά, όπως έχει ήδη γίνει για τον τομέα της δασοκομίας, μειώνοντας τις εκπομπές και ενισχύοντας την ικανότητα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Με τον τρόπο αυτόν, είναι δυνατόν να διατηρηθούν ελαιώνες με σημαντικές περιβαλλοντικές λειτουργίες, χάρη στα κίνητρα που συνδέονται με την πώληση των πιστώσεων άνθρακα.

Διαβάστε επίσης: 

120 ευρώ το στρέμμα φέρνει η γεωργία δέσμευσης άνθρακα