Τη Μεγάλη Δευτέρα τα σπουδαία για τα τρακτέρ

τρακτέρ

Την ερχόμενη Δευτέρα 22/4, θα πραγματοποιηθεί τελικά η νέα συνάντηση μεταξύ του ΣΕΑΜ και της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι δύο πλευρές θα τα πουν για μία τελευταία φορά και το πιθανότερο είναι να συμφωνήσουν ότι… διαφωνούν. Πάντως, η πλευρά των εισαγωγέων μηχανημάτων δεν φαίνεται να βλέπει θετικά τον συμβιβασμό που προτείνει το υπουργείο και προβλέπει μια μερική και μικρή αναπροσαρμογή των τιμών στους γεωργικούς ελκυστήρες και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα σενάριο οριστικής ρήξης μεταξύ των δύο.

Σε κάθε περίπτωση, η μετάθεση της ημέρας συνάντησης ΥΠΑΑΤ – ΣΕΑΜ μετέφερε μερικές μέρες και την έκδοση της νέας απόφασης προσδιορισμού εύλογου κόστους για τα μοντέλα ελκυστήρων, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην πρώτη απόφαση (το υπόλοιπο 20%) με την προσθήκη τιμοκαταλόγου εύλογου κόστους σε παρελκόμενα και συλλεκτικές μηχανές.

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε τη Δευτέρα και η Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων που βάλλει κατά του ΣΕΑΜ και αποδίδει τα εύσημα στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για το έργο που διετέλεσε: «Οι συνάδελφοι, έχοντας ως γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου χρήματος και, κατά συνέπεια, το εθνικό συμφέρον και συμφέρον του Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου, έκαναν μία τεράστια σε όγκο και καλά τεκμηριωμένη δουλειά. Όλα τα τεκμήρια, πριν υιοθετηθούν από την πολιτική ηγεσία, τέθηκαν σε αυτήν και της παρουσιάστηκαν αναλυτικά.

Η ίδια ενδελεχής παρουσίαση έγινε και στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εισαγωγέων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ, που μιλά με σκληρούς χαρακτηρισμούς και για «κροκοδείλια δάκρυα ορισμένων περί “επιβολής διατίμησης” σε μια ελεύθερη αγορά» για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «[…] ελεύθερη αγορά και επιδότηση με 50% και 60% με χρήματα φορολογουμένων (Ελλήνων και πολιτών της ΕΕ) είναι μάλλον πράγματα που δεν συμβιβάζονται».