Μεγάλη η ζήτηση για τις κριθαρόμπαλες

Η εναλλακτική αφήνει τα σιτάρια στις αποθήκες

Χωρίς σημαντικές μεταβολές από την περσινή περίοδο εξελίσσεται η δεματοποίηση των υπολειμμάτων από τις καλλιέργειες σιτηρών που έχουν ήδη αλωνιστεί. Οι κτηνοτρόφοι δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο άχυρο από κριθάρι, καθώς η περσινή αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών έκανε πιο θελκτική αυτή την εναλλακτική.

Ο Βασίλης Εκίζογλου, παραγωγός σιτηρών από τα Φάρσαλα, κάνει λόγο για μικρότερη ζήτηση του σανού των σιτηρών σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό και στα περσινά αποθέματα που κράτησαν οι κτηνοτρόφοι. «Το ενδιαφέρον στρέφεται προς τις κριθαρόμπαλες, διότι τις προτιμούν περισσότερο τα ζώα τους σε σύγκριση με αυτές του σιταριού».

Επίσης, ο κ. Εκίζογλου υποστηρίζει ότι υπάρχουν καλλιέργειες σιτηρών που έχουν αλωνιστεί, αλλά «τα άχυρα παραμένουν στα χωράφια. Αυτό δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κτηνοτρόφων έχει καλύψει τις ποσότητες που χρειάζεται. Υπάρχει όμως και μία μερίδα που δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια, ώστε να κάνει τις αναγκαίες αγορές», εξηγεί ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, υποστηρίζει ότι αυτές κυμαίνονται στα 7 λεπτά το κιλό για το σιτάρι και στα 8 για το κριθάρι. «Όλα όμως είναι θέμα διαπραγμάτευσης και φυσικά χρόνου πληρωμής». Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποδόσεων, σημειώνει ότι, ανάλογα με το είδος του σιτηρού, κυμαίνεται από 150 έως 250 κιλά το στρέμμα.

Για μειωμένη ζήτηση σε σύγκριση με την περσινή περίοδο κάνει λόγο και ο Κώστας Γεωργίου, από την Ελάτεια Λοκρίδας. Υποστηρίζει ότι μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι κτηνοτρόφοι δείχνουν για το κριθάρι, σε σύγκριση με τα σιτηρά.

«Ανάλογα με την κτηνοτροφική εκμετάλλευση γίνεται και η δεματοποίησή τους. Συνήθως οι μικρές εκμεταλλεύσεις προτιμούν δέματα των 25 κιλών, σε αντίθεση με τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις, οι οποίες προτιμούν δέματα των 160 και 180 κιλών. Αυτό γίνεται ώστε να είναι καλύτερα διαχειρίσιμα, λόγω της τεχνολογίας που εφαρμόζουν κατά τη διατροφή των ζώων».

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κριθαριού

Ρωτήσαμε τον Στέλιο Βογιατζή, κτηνοτρόφο από τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, γιατί οι συνάδελφοί του προτιμούν περισσότερο τον σανό κριθαριού από των σιτηρών. Η απάντησή του ήταν ότι τον θέλουν και τα ζώα, διότι είναι περισσότερο εύπεπτος.

Επίσης, μας επισήμανε ότι πολλοί κτηνοτρόφοι τον χρησιμοποιούν ως στρωμνή στα ζώα τους, διότι βοηθάει πάρα πολύ στην καλύτερη διαβίωσή τους. «Χρησιμοποιούμε το άχυρο μέσα στους στάβλους γιατί συμβάλλει στην καλή διαβίωση των ζώων και δεν έρχονται σε επαφή με το δάπεδο ή το χώμα. Η πρακτική αυτή συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ασθενειών, ενώ γίνεται καλύτερα και ο αερισμός στο σημείο που αναπαύονται», μας εξηγεί ο κ. Βογιατζής.

Αναφερόμενος στο οικονομικό σκέλος της χρήσης του σανού των σιτηρών από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, είπε ότι «το άχυρο είναι συμπληρωματικό του σιτηρεσίου, αλλά συμβάλλει σημαντικά και στην ορθή διατροφή των ζώων. Είναι διαχειρίσιμο στην αποθήκευσή του, ακόμη και σε απλά στέγαστρα. Οι τιμές του προϊόντος είναι σχετικά οικονομικές και κυμαίνονται από 6 έως 10 λεπτά το κιλό. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, τα άχυρα αποτελούν μία εναλλακτική λύση για τον κτηνοτρόφο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα κάνει χρήση των βασικών ζωοτροφών, όπως είναι η μηδική και τα συμπυκνώματα».