Μεγάλη η ζήτηση για το ρόδι, μεγαλύτερη η καταστροφή

Μία δύσκολη χρονιά με σημαντικές απώλειες καταγράφεται στο σύνολο των καλλιεργειών ροδιάς της χώρας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και οι όψιμοι παγετοί της άνοιξης δημιούργησαν ένα γκρίζο σκηνικό, με τις απώλειες των καρπών να φτάνουν ακόμη και στο 100%.

Το πρόβλημα όμως δεν εστιάζεται μόνο στη φετινή, αλλά και στις επόμενες χρονιές. Για να επανέλθουν τα φυτά στην κανονικότητα θα πρέπει να ξεπεράσουν όλο αυτό το σοκ και παράλληλα να γίνουν επιμελώς οι καλλιεργητικές φροντίδες, για να μπορέσει να αποκατασταθεί λειτουργικότητά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και εργασία. Επίσης, σημαντικό πρόβλημα δημιουργήθηκε και σε καλλιέργειες της Πελοποννήσου από τις πυρκαγιές που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η μειωμένη παραγωγή έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται σημαντική έλλειψη στην αγορά. Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, Γρηγόρης Αργυρίου, οι καλλιέργειες ταλανίζονται από ακαρπία και μικροκαρπία. «Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στις καλλιέργειες της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας», τονίζει. Ο κ. Αργυρίου, επίσης μας ενημερώνει ότι η ζήτηση βρίσκεται σε καλά επίπεδα. «Πληρώνουμε ακόμη και μετρητά με την παραλαβή στους παραγωγούς που μας δίνουν το προϊόν τους», αναφέρει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, αυτές κυμαίνονται στα 50 λεπτά για την Α’ κατηγορία και 20 λεπτά για τη Β’, που προορίζεται για χυμούς. Σε σύγκριση με πέρυσι, δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση ως προς το θέμα των τιμών.

Επίσης, ο κ. Αργυρίου μας ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει η συλλογή της ποικιλίας Aco. Ακολουθεί η Ερμιόνη και στα μέσα Οκτωβρίου ξεκινά η συλλογή της ποικιλίας Wonderful, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής στη χώρα. Σε ό,τι αφορά τον συνεταιρισμό ΑΣΟΠ Δράμας, ο ίδιος μας είπε ότι καλλιεργούνται περίπου 5.000 στρέμματα.

Ξηλώνουν τα χωράφια

Δυσάρεστη έκπληξη ήταν η φετινή χρονιά για την καλλιέργεια της ροδιάς στη Φθιώτιδα. Κάποιοι από τους παραγωγούς έφτασαν ακόμη και στο σημείο να ξηλώσουν τα κατεστραμμένα δέντρα τους και να προχωρήσουν σε άλλη καλλιέργεια.

Ο Τάσος Σκουρολιάκος, από την Αμφίκλεια Φθιώτιδας, είναι ένας από αυτούς. «Είναι άσχημο οικονομικά και ψυχολογικά για έναν παραγωγό μετά από πολυετή διαχείριση μιας καλλιέργειας να βρίσκεται σε αυτό το αδιέξοδο και η λύση να είναι το ξήλωμα του οπωρώνα», δηλώνει με πικρία. Ο επίλογος για την καλλιέργεια γράφεται από τα ΠΣΕΑ, όταν θα δοθούν οι αποζημιώσεις, που όμως δεν λύνουν το πρόβλημα.

Έντονο το ενδιαφέρον για τα βιολογικά ρόδια

Τα τελευταία χρόνια, ο ΑΣΟΠ Δράμας στράφηκε προς τη βιολογική καλλιέργεια ροδιού, λόγω της έντονης ζήτησης από την αγορά είτε ως τελικό προϊόν, είτε ως χυμό. Από τα μέλη του συνεταιρισμού καλλιεργούνται πάνω από 800 στρέμματα βιολογικά, με ανοδική τάση και παράλληλα ένα σημαντικό ποσοστό έχει προχωρήσει στην κάλυψη με δίχτυ για την προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

Στόχος των στελεχών του συνεταιρισμού είναι η αξιοποίηση του ροδιού σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας, μέσα από την κυκλική οικονομία. Μέσα από το Μέτρο 16 του ΠΑΑ, ο ΑΣΟΠ στοχεύει στην αξιοποίηση του κουκουτσιών των σπόρων του ροδιού, όπως επίσης και των φλουδών, για την παραγωγή αντιοξειδωτικών, ακόμη και ζωοτροφών.

Υπάρχουν επίσης σκέψεις για τη μετατροπή των καλλιεργειών, που είναι σκεπασμένες και φυλασσόμενες, σε διαχείριση φυτικής και ζωικής παραγωγής κυρίως με κοτόπουλα, ώστε να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό η καλλιέργεια και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και στο ρόδι, αλλά και στους παραγωγούς.

Μετράει… εξαιρέσεις η Πελοπόννησος

Για μειωμένη παραγωγή κάνει λόγο και ο Ηλίας Γκάγκας, παραγωγός και γεωπόνος από τη Δάφνη Γορτυνίας. «Θα έχουμε λίγα κιλά, όμως αυτό δεν είναι το πρωτεύον ζήτημα αυτήν τη στιγμή. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η επαναφορά των δέντρων, από αυτά που δεν καταστράφηκαν, αλλά υπέστησαν σημαντικές ζημιές», αναφέρει.

Στον αντίποδα, καλύτερη εικόνα μας παρουσιάζει ο Παντελής Κολυμπάδης, παραγωγός και έμπορος από την Ερμιόνη Αργολίδας, όπου η παραγωγή σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα είναι καλύτερη. «Έχουμε ξεκινήσει τις πρώτες κοπές και ο κύριος όγκος θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου με την ποικιλία Ερμιόνη. Τα δέντρα μας άντεξαν στις καιρικές συνθήκες και οι παραγωγές θα κυμανθούν από μέτρια έως καλά επίπεδα». Ο ίδιος δηλώνει ότι οι τιμές κυμαίνονται από 60-80 λεπτά το κιλό στο χωράφι.