Το μεγάλο στοίχημα

Βελτιωμένες εμφανίζονται οι τιμές παραγωγού αρκετών προϊόντων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι αυξήσεις αυτές περνούν στον αγρότη.

Στο αιγοπρόβειο κρέας, για παράδειγμα, ο κτηνοτρόφος καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικά αυξημένο κόστος ζωοτροφών. Κόστος, το οποίο δεν προέρχεται από τις αυξημένες τιμές που εισπράττει ο γεωργός που παράγει την πρώτη ύλη και ο οποίος με τη σειρά του έχει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές αυξήσεις στις τιμές λιπασμάτων το τελευταίο διάστημα. Προέρχεται, πρωτίστως, από τον τρόπο με τoν οποίο λειτουργεί η αγορά του κλάδου των ζωοτροφών.

Στο ελαιόλαδο, όπου μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα οι τιμές για το έξτρα παρθένο ξεπερνούν τα 3 ευρώ, οι ποσότητες που έχουν απομείνει στις δεξαμενές είναι πλέον περιορισμένες.

Στα οπωροκηπευτικά, τέλος, μπορεί η φράουλα να έχει ξεπεράσει τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο οριστικά, οι αυξήσεις όμως στα κηπευτικά σχετίζονται με μειώσεις παραγωγής εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφών.

Οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες, που απειλούν τη βιωσιμότητα του συνόλου της παραγωγικής αλυσίδας: αγρότες, που δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν και θα πουλήσουν ακόμη και χωράφια, οικογένειες που παραμένουν στην ύπαιθρο καθώς απασχολούνται στη συλλογή, στη συσκευασία και στη βιομηχανική επεξεργασία, επιχειρήσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, εξαγωγείς, ελεύθερους επαγγελματίες και όλους όσοι σχετίζονται με τους παραπάνω.

Η έγκαιρη, επαρκής και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση των συνεπειών των πρόσφατων καταστροφών αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της περιόδου που έρχεται.