Μειωμένη η καλλιέργεια της αραχίδας στη Μεσσηνία

Μειωμένη αναμένεται να είναι φέτος η παραγωγή της αραχίδας, του γνωστού αράπικου φιστικιού, στη Μεσσηνία, καθώς εξαιτίας των χαμηλών τιμών πέρσι μειώθηκαν αισθητά και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Σύμφωνα τον εξαγωγέα Γιώργο Γκούμα, «η παραγωγή εξελίσσεται ομαλά, αλλά θα είναι λίγο όψιμη, με αποτέλεσμα η πρώτη παραγωγή να έρθει την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου».

Η τιμή του φιστικιού πέρσι ήταν 90-95 λεπτά, γεγονός που απογοήτευσε αρκετούς παραγωγούς. «Η τιμή αυτή έφερε μια οπισθοχώρηση στην καλλιέργεια, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 350 στρέμματα», σημειώνει ο κ. Γκούμας. Και εξηγεί: «Οι παραγωγοί προτίμησαν να ξεκουράσουν τα χωράφια, ώστε να έχουν μια καλή τιμή στην ανοιξιάτικη πατάτα, όπως και φέτος».

Την περασμένη χρονιά, ο παραγωγός αντί μετά την πατάτα να βάλει στο ίδιο χωράφι το φιστίκι, προτίμησε λόγω της χαμηλής τιμής που είχε να μη ρισκάρει και να επενδύσει στην ποιότητα της πατάτας που πήγε καλά

Το φιστίκι, με τα σημερινά δεδομένα, είναι ένα προϊόν που καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά κατά 95%. Την εμπορία φιστικιού την έχουν τέσσερις εταιρείες. «Το φιστίκι είναι ένα προϊόν που μπορεί να χαθεί, εάν πέσει η τιμή και έτσι να έχουμε μόνο εισαγωγές με προϊόντα των οποίων δεν γνωρίζουμε την ποιότητα», τονίζει. Από την πλευρά του, ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Κώστας Κατσούλης, επισημαίνει: «Η παραγωγή φιστικιού θα είναι μειωμένη, αφού η πτώση της τιμής δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον. Ο παραγωγός έχει πολλά προβλήματα, όπως το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Όταν βλέπει ότι δεν πάει καλά, το εγκαταλείπει γρήγορα. Την περασμένη χρονιά, ο παραγωγός αντί μετά την πατάτα να βάλει στο ίδιο χωράφι το φιστίκι, προτίμησε λόγω της χαμηλής τιμής που είχε να μη ρισκάρει και να επενδύσει στην ποιότητα της πατάτας που πήγε καλά. Υπήρξε μεγάλη μείωση, αφού σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικά όλοι προσέχουν τις κινήσεις τους».