Μειωμένη κατά 50% η παραγωγή μελιού, σε πεύκο και θυμάρι στρέφονται τώρα οι ελπίδες

Δύσκολο και ιδιαίτερα ρευστό παραμένει το τοπίο στον μελισσοκομικό τομέα, που για ακόμα μία χρονιά καταγράφει αρνητικό πρόσημο, σε ό,τι αφορά την παραγωγή, αλλά και την τιμή διάθεσης του μελιού.

Η επέλαση της πανδημίας, που δυσκόλεψε σημαντικά τη μετακίνηση των μελισσοκόμων και τη διάθεση του προϊόντος στην ελληνική αγορά, καθώς και η απουσία στήριξης των παραγωγών από πλευράς της πολιτείας, έχει επηρεάσει βαθιά τον κλάδο, που προσπαθεί να ορθοποδήσει.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο γραμματέας του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αχαΐας, Βασίλης Αλιχός, η μείωση της παραγωγής του μελιού ξεπέρασε το 50%, τόσο στον νομό, όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Την ίδια ώρα, κατά 20% μειώθηκε η τιμή πώλησης χονδρικής, ενώ αντιστρόφως ανάλογη ήταν η αύξηση του κόστους για την αγορά αναλώσιμων.

«Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω και στον δικό μας κλάδο, αλλά δυστυχώς δεν έλαβε τη δέουσα προσοχή από το κράτος. Τα μελίσσια για τους περισσότερους από εμάς είναι μακριά και υπήρξε δυσκολία στις μετακινήσεις. Έπρεπε να βρισκόμαστε δίπλα στα μελίσσια και αυτό δεν ήταν εφικτό. Αν συνυπολογιστούν και οι καιρικοί παράγοντες, τότε μπορεί να καταλάβει κάποιος πώς φτάσαμε σε αυτήν τη μεγάλη μείωση της παραγωγής σε σύντομο χρονικό διάστημα», τονίζει ο κ. Αλιχός.

Ωστόσο, ακόμα και το λιγοστό μέλι που παρήγαγαν, δεν κατάφεραν να το διαθέσουν στην αγορά, λόγω του lockdown, ενώ κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από μέλια, χαμηλής ποιότητας, αλλά και προϊόντα τύπου μελιού, προερχόμενα κυρίως από την Κίνα.

Μηδενική η παραγωγή για το μέλι ελάτου

Στο ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον έρχεται να προστεθεί και η σχεδόν μηδενική παραγωγή μελιού από έλατο, που αποτελεί ένα από πιο εξαγώγιμα μέλια της χώρας.

«Το πλήγμα είναι μεγάλο για τους μελισσοκόμους της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι απότομες βροχές και τα χαλάζια επηρέασαν την παραγωγή. Τώρα στα μόνα που ελπίζουμε είναι το πεύκο, η βελανιδιά και τα θυμάρια που θα ξεκινήσουν περί τα τέλη Ιούνη με αρχές Ιούλη», αναφέρει ο κ. Αλιχός, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι την περίοδο της πανδημίας οι εξαγωγές μελιού δεν επλήγησαν, αντίθετα διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ελληνικό μέλι ξεχωρίζει για τα ποιοτικά και διατροφικά του χαρακτηριστικά.

Απογοήτευση

Ο γραμματέας του συλλόγου μεταφέρει την απογοήτευση στον κλάδο, τονίζοντας πως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα τα περισσότερα από τα οποία ξεκινούν από το κράτος που δεν έχει καταλάβει τη δυναμική αυτής της παραγωγής.

Από επιδοτήσεις οι μελισσοκόμοι δεν έχουν πάρει ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δίνουν χρήματα για άλλες παραγωγές που η καλλιέργεια και η συγκομιδή τους κρατά δύο ή και τρεις μήνες και για το μέλι που θα πρέπει να είσαι 365 μέρες τον χρόνο στο χωράφι δεν έχουν δώσει κάτι.

Αντίθετα, χωρίς καμία διαβούλευση με τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων, επιβάλλουν με λάθος τρόπο το ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο εδώ και χρόνια ζητάμε. Και αντί να ξεκαθαρίσει ο κλάδος, που είναι και το ζητούμενο, σκαρφίζονται μέτρα που μόνο κακό κάνουν και, μάλιστα, χωρίς να συμμετέχουμε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι», καταλήγει ο κ. Αλιχός.