Μειωμένη η παραγωγή στα μήλα Πιλαφά

Μειωμένη κατά 50% αναμένεται να είναι η παραγωγή του μήλου Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ, εξαιτίας της χαλαζόπτωσης που έπληξε τον περασμένο Ιούνιο την περιοχή.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, Θανάσης Τσιοτίνας, «η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά περίπου 50%. Αυτό οφείλεται στη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τον Ιούνιο και έκανε μεγάλη ζημιά. Η τιμή των Ντελίσιους Πιλαφά δεν αναμένεται να είναι διαφορετική σε σχέση με πέρσι, δηλαδή θα κυμαίνεται μεταξύ των 45 – 60 λεπτών, με τους περισσότερους να πουλάνε κατά μέσο όρο στα 50 λεπτά».

Όσον αφορά την πρόσβαση του προϊόντος στην αγορά και την επιρροή που ασκούν άλλες ποικιλίες, ο κ. Τσιοτίνας είναι κατηγορηματικός: «Τα μήλα Πιλαφά δεν έχουν κανένα πρόβλημα και συνεχίζουν να κρατάνε το μερίδιό τους στην αγορά, καθώς διαθέτουν ξεχωριστή ποιότητα και γεύση». Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μήλα αυτά έχουν πάρει το όνομά τους από τον Ηλία Πιλαφά, ο οποίος όταν επέστρεψε από τις ΗΠΑ, όπου ήταν μετανάστης, στις αρχές του 20ού αιώνα έφερε μαζί του σπόρους μίας σπάνιας μηλιάς από τις βόρειες περιοχές της Νέας Υόρκης.

Ο Ηλίας Πιλαφάς πειραματίστηκε µε ντόπια ποικιλία που τη διασταύρωσε µε τους νέους σπόρους και δημιούργησε το νέο ελληνικό είδος.