Μειωμένη η ρίγανη στα ορεινά της Ροδόπης

Μειωμένη ποσότητα ρίγανης συλλέγουν φέτος κάτοικοι στην ορεινή Ροδόπη. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που συνηθίζουν χρόνια τώρα να επισκέπτονται τα ορεινά συλλέγοντας τέτοια εποχή αρωματική ρίγανη, αλλά και άλλα βότανα και καρπούς που απλόχερα προσφέρει το βουνό και το δάσος. Όμως, από ό,τι φαίνεται οι φετινές καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν, όσο θα έπρεπε, όπως και η αλόγιστη συμπεριφορά ορισμένων επισκεπτών…

«Δεν ξέρω τι έχει συμβεί, αλλά φέτος η ποσότητα που συλλέγουμε είναι μειωμένη» δήλωσε κάτοικος της περιοχής της Ροδόπης. Χρόνια, όπως είπε, πάντα αναζητά στην ορεινή Ροδόπη την ρίγανη που θα πουλήσει στους πελάτες του, νοικοκυρές και γευσιγνώστες που ξέρουν ότι σαν τη βιολογική ρίγανη της ορεινής Ροδόπης «δεν έχει». Φέτος οι προσπάθειες του, όμως, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

«Είναι η πρώτη εβδομάδα της συλλογής» λέει και αποκαλύπτει τα «μυστικά» του: Προηγείται αναζήτηση της ρίγανης που φύεται στην περιοχή σε ανιχνευτικές επισκέψεις μέρες πριν. Κι όταν ωριμάζει με το δρεπάνι του κόβει κλαδιά και ποτέ δεν βγάζει το φυτό από τις ρίζες όπως λέει. Το θαμνώδες φυτό θα πρέπει και μετά τη συλλογή να εξακολουθήσει να υπάρχει για να το βρουν και του χρόνου πάντα τέτοια εποχή. «Δεν το κάνουν όλοι. Αν το βγάλεις με τη ρίζα, του χρόνου δεν θα έχει» λέει μην κρύβοντας την πίκρα του κάθε φορά που δεν την «συναντά» σε μέρη που ήξερε ότι υπάρχει.

Κόψιμο των κλαδιών λοιπόν με προσοχή, τρίψιμο στο σπίτι και άπλωμα για να μην μαυρίσει. «Αυτή είναι η μέθοδος» λέει «αυτή είναι και η κύρια δουλειά σας;» τον ρωτάμε «Εεεε…» απαντά κάπως αμήχανα και προσθέτει «ασχολούμαι και με την καλλιέργεια της γης».

Περιπατητής καλός ο ίδιος χρειάζεται να γυρίσει σε πολλά μέρη και να διανύσει περπατώντας πολλά χιλιόμετρα για να συναντήσει τα αρωματικά φυτά, φέτος θα είναι σίγουρα ακόμη πιο πολλά. «Αφήνω το χωριό μου και ανεβαίνω ψηλά, για ένα κομμάτι ψωμί μην νομίζετε ότι τα κέρδη είναι πολλά» λέει και προσθέτει με νόημα «άμα θες μην δουλεύεις».

Πηγή: ertnews.gr