«Να αποκατασταθεί η αδικία στον νέο χάρτη των μειoνεκτικών περιοχών»

etoimos-neos-xartis-meionektikon-perioxon-min-blackwhite
-Διαφήμιση-

Την αντίθεσή της για τον νέο χάρτη των μειoνεκτικών περιοχών εκφράζει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Στερεάς Ελλάδας και κάνει λόγο για μεγάλη αδικία. Σε δήλωσή του προς τα τοπικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Λουκάς Υπερήφανος, αναφέρει ότι «μεσοσταθμικά το ποσό της εξισωτικής αποζημίωσης μειώνεται για την Περιφέρεια Στερεάς πάνω από 50% και σε κάποιες περιπτώσεις μηδενίζεται. Αρκετοί παραγωγοί δεν θα μπορούν πλέον να συντηρήσουν την επιχείρησή τους».

Η περιφέρεια θεωρεί ότι ο προσδιορισμός και η διαδικασία οριοθέτησης του χάρτη των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς κρίνεται μάλλον αμφισβητούμενος και δεν συνάδει με το πνεύμα και πιθανώς με τις ειδικές διατάξεις της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επισημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να εκτιμηθούν όλες οι περιοχές ανά δήμο και όχι ανά περιφερειακή ενότητα με όλα τα δεδομένα και τους συντελεστές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με απόφασή της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς καλεί τον περιφερειάρχη να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, για να μην εφαρμοστεί ο νέος τρόπος κατανομής της εξισωτικής αποζημίωσης. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειωθούν δραστικά τα ποσά της αποζημίωσης λόγω του γεγονότος ότι τα νέα κριτήρια αντιμετωπίζουν αποσπασματικά την κατάσταση και αδυνατούν να περιγράψουν με ολοκληρωμένο τρόπο τις ανάγκες των παραγωγών.

Τέλος, τα μέλη της ΠΕΔ ζητάνε την άμεση αύξηση του συνολικού κονδυλίου της εξισωτικής αποζημίωσης πάνω από 50% για να μπορέσουν να στηριχτούν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.