Μείωση της αλιευτικής δραστηριότητας στις λιμνοθάλασσες της περιφέρειας

✱ Στο προσκήνιο οι αιτίες και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος ✱ Τι λένε οι ψαράδες της περιοχής

Εκτενής συζήτηση έγινε στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο για «τον θάνατο ψαριών, την κατάσταση των λιμνοθαλασσών και την ιχθυοπαραγωγή στην Περιφέρεια ΑΜΘ» κατόπιν αναλυτικής εισήγησης που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, Κώστας Κατσιμίγας.

Παρόντες ήταν αλιείς από τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστωνίδας Ξάνθης, εκπρόσωποι των Φορέων Διαχείρισης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Κ. Κατσιμίγας στην ΠΑΜ-Θ είναι καταγεγραμμένες 25 φυσικές λιμνοθάλασσες και τρεις φυσικές λίμνες, συνολικής έκτασης 93 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τα οποία περίπου τα 83 έχουν αλιευτική εκμετάλλευση. Πρωταγωνιστεί η Λίμνη Βιστωνίδα με 45 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παράλληλα με την παραδοσιακή αλιευτική δραστηριότητα, στις παράκτιες θαλάσσιες περιοχές Δέλτα Έβρου, Βιστωνικού Κόλπου και θαλάσσιας περιοχής Κεραμωτής – Βάσοβας υπάρχει σημαντική παραγωγή οστράκων. Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Οστρακοκαλλιεργητών ΑΜ-Θ, Νίκος Σταμούδης, μίλησε για τη σταδιακή μείωση οστράκων, ενώ πρότεινε την κυκλική οικονομία, ήτοι ψάρι, όστρακο, φύκι.

Ο κ. Κατσιμίγας κατέθεσε ότι το οικοσύστημα της περιοχής επηρεάστηκε, μεταξύ άλλων, από την υπεράντληση υπόγειων υδάτων για άρδευση, την εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, την κλιματική αλλαγή και την απαξίωση των υποδομών, με αποτέλεσμα «αλλεπάλληλα περιστατικά θανάτου ψαριών σε ποσοστό που πλησίασε το 100% της ετήσιας παραγωγής». Οι κύριοι λόγοι είναι η έλλειψη οξυγόνου λόγω ευτροφισμού και υπερπληθυσμού. Επίσης, σχολίασε ότι η ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 νέων μελετών είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αντιμετωπίζουν άμεσα φλέγοντα ζητήματα.

Προβλήματα

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βιστωνίδας, Γιώργος Γκίλης, μίλησε για το κλείσιμο από φερτές ύλες εδώ και τρία χρόνια του στομίου «Λαγού», δηλαδή του σημείου εισόδου οξυγόνου για τα ψάρια του εκτροφείου. «Οι απώλειες ετησίως είναι 150.000-200.000 ευρώ». Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός αντιπλημμυρικού έργου, καθότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις της δεκαετίας του ’60 είναι διαβρωμένες και όταν βρέχει τα ποτάμια χύνονται στη Βιστωνίδα, πλημμυρίζουν τα γύρω χωριά, γιατί δεν λειτουργεί ο εκχειλιστήρας, προκαλούνται ζημιές σε κτηνοτρόφους και αγρότες.

Πριν από έναν χρόνο, ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, υποσχέθηκε τη χρηματοδότηση μελέτης συνολικής διευθέτησης της Βιστωνίδας, ύψους 650.000 ευρώ, ώστε να προχωρήσει το σπουδαίο αντιπλημμυρικό έργο. Κλείνοντας, ο πρόεδρος σχολίασε πως «τα έργα έπρεπε να γίνουν χτες», αναφέροντας ότι τον Δεκέμβριο αποζημιώθηκαν για απώλεια 10 τόνων τσιπούρας γόνου, τον Ιανουάριο του 2017.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου – Σαμοθράκης, Ανδρέας Αθανασιάδης, μίλησε για ανάγκη αποκατάστασης αναχωμάτων στη λιμνοθάλασσα Μονολίμνη. Η Ευτέρπη Πατετσίνη από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Iσμαρίδας αναφέρθηκε στη δυνατότητα ανάδειξης των παραγόμενων εντός λιμνοθαλασσών προϊόντων. Ο κτηνίατρος – ιχθυοπαθολόγος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ, Ιωάννης Κυρκούδης, επιβεβαίωσε την ανάγκη εκβαθύνσεων στη Βιστωνίδα και την υποβάθμιση της παραγωγής. Ο προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών ΠΑΜΘ, Κώστας Καλούδης, σχολίασε ότι δεν είναι θέμα πόρων, αλλά μελετών και επιτρεπτών παρεμβάσεων.

Ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Κεραμωτής πρότεινε σύσκεψη παρουσία των τεχνικών υπηρεσιών, άποψη που υιοθετήθηκε. Μέχρι τότε, οι αλιείς θα βλέπουν τη μείωση της δραστηριότητάς τους και την αντίστοιχη στα εισοδήματά τους.