Μείωση του κινδύνου απώλειας της παραγωγής µε τη χρήση της ευφυούς γεωργίας

gaiasense app της NEUROPUBLIC- Προστασία από τον παγετό για την πατάτα και µείωση φυτοφαρµάκων για την ελιά

των Βικτωρίας Αποστολοπούλου, Αντώνη Ανδρονικάκη

Στη Μεσσηνία ένας παραγωγός πατάτας κατάφερε να μειώσει τη χρήση του νερού, να εφαρμόσει έγκαιρα αντιπαγετική προστασία και να προστατεύσει την καλλιέργειά του από τον παγετό χωρίς να υποστεί κάποια ζημιά τον προηγούμενο χειμώνα.

Τα παραπάνω δεν ήταν θέμα τύχης, αλλά έγκαιρης ενημέρωσης για τις καιρικές συνθήκες της περιοχής μέσω της τεχνολογίας και συγκεκριμένα του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC, μετεωρολογικός σταθμός του οποίου ήταν εγκατεστημένος στο αγροτεμάχιό του. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, δίνοντας το παραπάνω παράδειγμα εξήγησε στην «ΥΧ» τον τρόπο με τον οποίο και άλλοι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα και σε διαφορετικές καλλιέργειες μπορούν να έχουν τα ίδια οφέλη.

Σωτήρια για τα κηπευτικά η πρόγνωση καιρού

Παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα, που μέχρι πριν από λίγο καιρό χρησιμοποιούσαν πιλοτικά το σύστημα gaiasense της NEUROPUBLIC, έχουν ελέγξει στην πράξη την ακρίβεια της πρόγνωσης που προσφέρει. «Πλέον, η πιλοτική δοκιμή του συστήματος έχει μετουσιωθεί σε επίσημη ενημέρωση μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα gaiasense app, που μπήκε σε εφαρμογή μέσα στη χρονιά, δίνοντας τη δυνατότητα σε αγρότες από όλη την Ελλάδα να τη χρησιμοποιήσουν αποκτώντας πρόσβαση στα οφέλη της ευφυούς γεωργίας, προστατεύοντας έτσι την καλλιέργειά τους και συμβάλλοντας στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμισή της.

Η εφαρμογή προσφέρει για κάθε καλλιέργεια προγνώσεις καιρού, ώστε να δώσει τον χρόνο στους παραγωγούς να προστατεύσουν έγκαιρα την καλλιέργειά τους, όπως στην περίπτωση της πατάτας στη Μεσσηνία. Σε τέτοιου είδους καλλιέργειες και πάσης φύσεως κηπευτικά, η υπηρεσία της έγκαιρης πρόγνωσης μπορεί να καταστεί σωτήρια», εξηγεί ο ίδιος.

Κατάλληλες ώρες ψεκασμού για την ελιά

Εκτός, όμως, από την πρόγνωση καιρού ο κ. Πάζιος εστιάζει και σε άλλες υπηρεσίες που προσφέρει η εφαρμογή όπως είναι οι κατάλληλες ώρες ψεκασμού. «Σε καλλιέργειες, όπως η ελιά, η πληροφόρηση για τις κατάλληλες ώρες ψεκασμού μπορεί να κάνει τη διαφορά στην καλλιέργεια, καθώς ο παραγωγός λαμβάνει στην οθόνη του κινητού του, μέσω της εφαρμογής, τριήμερη πρόγνωση των κατάλληλων ωρών ψεκασμού.

Το γεγονός ότι ο παραγωγός μπορεί με μια ματιά στην οθόνη του κινητού του να γνωρίζει για τις επόμενες τρεις ημέρες ποιες είναι οι ιδανικές ώρες για να μπορέσει να ψεκάσει με ασφάλεια είναι κάτι το οποίο βοηθά στη μείωση της άσκοπης χρήσης φυτοφαρμάκων και του περιβαλλοντικού αντικτύπου».

Δείκτης βλάστησης

Επίσης, για κάθε καλλιέργεια σημαντική είναι και η υπηρεσία του δείκτη βλάστησης, εξηγεί ο κ. Πάζιος, που προσφέρεται στους παραγωγούς που χρησιμοποιούν την εφαρμογή gaiasense app της NEUROPUBLIC.

.«Ο αγρότης μπορεί να γνωρίζει πώς εξελίσσεται η παραγωγική διαδικασία μέσω δορυφορικών εικόνων που παρέχονται ανά πέντε ημέρες και αποτυπώνονται στον δείκτη βλάστησης.

Άρα, ο αγρότης μπορεί με την πάροδο του χρόνου να εντοπίσει διαφορές και αποκλίσεις στην καλλιέργειά του, δίνοντας του τη δυνατότητα να δράσει έγκαιρα».

Στην έγκαιρη, όμως, ειδοποίηση των παραγωγών στοχεύουν και οι δείκτες εξατμισοδιαπνοής, διύγρανσης φύλλου και οι ώρες ψύχους. «Η εφαρμογή ενημερώνει τον παραγωγό για την ανάγκη του φυτού σε νερό (εξατμισοδιαπνοή), για το αν οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη κάποιου μύκητα ή παθογόνου ουσίας (διύγρανση φύλλου) ή, τέλος, για το αν η καλλιέργεια έχει συμπληρώσει τις ‘‘απαιτούμενες ημέρες και ώρες ξεκούρασης’’, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να διακόψει τον λήθαργο και να μπορέσει να βλαστήσει και να ξεκινήσει εκ νέου η παραγωγική διαδικασία την άνοιξη (ώρες ψύχους)», εξηγεί ο ίδιος.

Ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα

Πολλές είναι οι ερωτήσεις που δέχεται ο κ. Πάζιος, όπως τονίζει, σχετικά με την προστασία των δεδομένων και την πρόσβαση σε αυτά. Όπως εξηγεί, «κάθε αγρότης έχει εξατομικευμένη πρόσβαση με βάση τα όσα έχει δηλώσει στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, είναι προσωπικά δεδομένα, τα οποία δεν τα βλέπει κανείς άλλος και δεν διαμοιράζονται πουθενά».

Ευκολία στη χρήση

Συμπυκνωμένα και με πολύ μεγάλο δείκτη ακρίβειας είναι τα στοιχεία που προσφέρει η εφαρμογή gaiasense app, σύμφωνα με τον κ. Πάζιο, ο οποίος αναφέρει ότι «αυτήν τη στιγμή, η εφαρμογή δίνει μία σειρά από πληροφορίες που πριν δεν είχε στη διάθεσή του ο παραγωγός. Οι περισσότεροι αγρότες που έχουν δοκιμάσει την εφαρμογή αναφέρουν ότι είναι εύχρηστη και μπορούν εύκολα και απλά να καταλάβουν και οι ίδιοι τι είναι αυτό που βλέπουν και μπορούν μόνοι τους να τη χρησιμοποιήσουν χωρίς να χρειαστούν βοήθεια από τα παιδιά τους. Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν την εξέλιξη της εφαρμογής η οποία θα παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες από εξειδικευμένο γεωργικό σύμβουλο».

 

Παρουσίαση της εφαρμογής στη Μεσσηνία

Από αριστερά: Ο Γ. Παπαδήµας, ο Γ. Πάζιος και ο Μ. Πελεκάνος

Η εφαρμογή gaiasense app της NEUROPUBLIC παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Μεσσηνίας στην Καλαμάτα από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή, Γιάννη Πάζιο, τον εμπορικό διευθυντή, Γιώργο Παπαδήμα, και τον γεωπόνο Μηνά Πελεκάνο της εταιρείας Τεχνολογίας & Πληροφορικής NEUROPUBLIC S.A.

Κατά την παρουσίαση, εξηγήθηκε στους αγρότες ο τρόπος με τον οποίο η εφαρμογή φέρνει στο κινητό τηλέφωνο κάθε αγρότη την ευφυή γεωργία. Με το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος των 30 ευρώ+ΦΠΑ ετησίως το πρώτο πακέτο υπηρεσιών του gaiasense app, το gaiasense1, διατίθεται στη Μεσσηνία από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών του συνεταιρισμού.

Για την υπόλοιπη Ελλάδα, λειτουργεί επίσημο δίκτυο συνεργατών της εταιρείας για την εύκολη ενεργοποίηση της εφαρμογής.