Μείωση παραγωγής του Αγιωργίτικου προβλέπουν στη Νεμέα

Μια προβληματική πορεία ακολουθεί η καλλιέργεια του Αγιωργίτικου στην περιοχή της Κορινθίας και ειδικότερα στη Νεμέα και όλα δείχνουν ότι δεν θα καλυφθούν οι ανάγκες στην παραγωγή οίνου.

Ο παραγωγός Χρήστος Τσιάμης έδωσε το στίγμα της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, αναφέροντας ότι «η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη λόγω του υπερβολικού φορτίου και του στρεσαρίσματος που είχαν τα φυτά την περασμένη χρονιά. Το πρόβλημα αυξάνεται και λόγω της ξηρασίας, με αποτέλεσμα να πάμε σε μία μείωση της τάξης του 30%-50%. Σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε, δεν θα καλυφθεί η ζήτηση και έτσι κάποιοι οινοποιοί θα αναζητήσουν λύσεις σε προϊόντα υποδεέστερης αξίας».

Η τιμή του Αγιωργίτικου την περασμένη χρονιά κινήθηκε κατά μέσο όρο στα 40 λεπτά και, σε συνάρτηση με το αυξημένο κόστος παραγωγής, ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, υποστηρίζουν οι παραγωγοί. Σε ό,τι αφορά τη μαύρη σταφίδα, ο κ. Τσιάμης εξηγεί ότι «θα έχει αυξημένη παραγωγή», αλλά ήδη έχει πολύ χαμηλή τιμή και δεν φαίνεται να έχει προοπτική στην παγκόσμια αγορά. «Είναι η τρίτη χρονιά που το προϊόν βρίσκεται σε αδιέξοδο και η τιμή του έχει κολλήσει στα 70 λεπτά αποξηραμένη», τονίζει.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια σταφυλιών για λευκά κρασιά, επισημαίνει ότι «έχουμε επαναφορά της καλλιέργειας των σταφυλιών που προορίζονται για λευκά κρασιά και καλύπτουν τις ανάγκες των τοπικών οινοποιείων. Όλα δείχνουν ότι θα έχουν καλή προοπτική. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες, όπως Ροδίτης, Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά και κάποιες άλλες που αναπτύσσονται».