Πενταετή συμβόλαια και εγγυημένη μίνιμουμ τιμή υπόσχεται σε μελισσοκόμους η Melinda

Σε νέες εγκαταστάσεις, με αυξημένες παραγωγικές, αλλά και αποθηκευτικές δυνατότητες, ετοιμάζεται να μετακομίσει μέσα στην ερχόμενη διετία η εταιρεία εμπορίας και τυποποίησης μελιού Melinda, συνεχίζοντας να δίνει την ίδια έμφαση τόσο στο κομμάτι του επώνυμου προϊόντος όσο και σε αυτό της ιδιωτικής ετικέτας, με γνώμονα πάντα την ποιότητα του προϊόντος.

Η βορειοελλαδίτικη επιχείρηση, το μερίδιο της οποίας στην ελληνική αγορά παντός τύπου μελιού αγγίζει το 50%, εδρεύει σήμερα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όμως το επενδυτικό πλάνο που δρομολογεί προβλέπει τη μεταφορά της σε καινούργιες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στη Νέα Σάντα του Κιλκίς. 

Όπως λέει στην «ΥΧ» ο ιδιοκτήτης της, Άκης Σωτηριάδης, η επένδυση θα αναβαθμίσει σημαντικά τη δυναμικότητα της εταιρείας, τριπλασιάζοντας σχεδόν τους όγκους των προϊόντων που τυποποιεί σε ετήσια βάση.

Η εταιρία έχει στο ενεργητικό της σημαντικές συνεργασίες με μερικές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της ελληνικής (Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Lidl κ.ά.) και της διεθνούς αγοράς

«Μετακόμιση» στο Κιλκίς έως το 2020

«Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2019 κι ευελπιστούμε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση στο νέο συγκρότημα, το οποίο θα περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις τυποποίησης, τα logistics, αλλά και το εργαστήριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών που ήδη διαθέτει η εταιρεία», σημειώνει ο ίδιος. «Στόχος μας είναι να φτάσουμε τους 20.000 τόνους ετησίως, από 7.000 τόνους περίπου που τυποποιούμε σήμερα, ανταποκρινόμενοι με τον τρόπο αυτόν στη μεγάλη ζήτηση», συμπληρώνει.

Ο κύκλος εργασιών της Melinda, που ιδρύθηκε το 2001, αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ έχει στο ενεργητικό της σημαντικές συνεργασίες με μερικές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της ελληνικής (Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Lidl κ.ά.) και της διεθνούς αγοράς, στις οποίες διαθέτει τυποποιημένο μέλι είτε με ιδιωτική ετικέτα είτε με επώνυμο προϊόν υπό το brand Μούσες, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα.

Παράλληλα, προμηθεύει και αρκετές γνωστές βιομηχανίες τροφίμων με μέλι για την παραγωγή προϊόντων, όπως γιαούρτι, μπάρες και παστέλια, ενώ, μέσω αντιπροσώπων, δηλώνει «παρών» και στον κλάδο του HO.RE.CA.

«Τα ποσοστά της παραγωγής που διακινούμε στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό είναι μοιρασμένα περίπου στο 50-50», σχολιάζει ο κ. Σωτηριάδης και εξηγεί ότι μόνο για το εξωτερικό, το τονάζ που διακινεί η εταιρεία ξεπερνά τους 2.500 τόνους ετησίως. Κύριοι εξαγωγικοί προορισμοί στην Κεντρική Ευρώπη είναι οι Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Αγγλία, Ολλανδία και Ισπανία, ενώ, εκτός ΕΕ, οι σημαντικότερες αγορές για τη Melinda είναι αυτές των ΗΠΑ και του Καναδά.

Σταθερές συνεργασίες με μελισσοκόμους

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ προμηθεύεται μέλι όλων των ειδών από περισσότερους από 2.000 παραγωγούς από όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ απορροφά ποσότητες και από γειτονικά κράτη, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. «Η ζήτηση που έχουμε, ιδίως από το εξωτερικό, είναι πολύ μεγάλη. Επομένως, για να την καλύψουμε πρέπει αφενός να αυξήσουμε την παραγωγή, αφετέρου να διασφαλίσουμε την ποιότητα του προϊόντος μας», σχολιάζει ο κ. Σωτηριάδης.

Στο πλαίσιο των σταθερών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Melinda με τους Έλληνες παραγωγούς, παρέχει και υπηρεσίες συμβουλευτικής, για να διασφαλίσει τις ορθότερες πρακτικές εκτροφής των μελισσών και, κατ’ επέκταση, την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος. «Κάνουμε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ζητήματα ποιότητας που είχαν να κάνουν περισσότερο με το διατροφή των μελισσών, κάτι που επηρεάζει το τελικό προϊόν με την ανίχνευση ξένων ενζύμων», εξηγεί ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι η εικόνα αυτή, το τελευταίο διάστημα, έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Ο σκοπός, σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει, είναι η παραγωγή να πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές των ευρωπαϊκών αγορών, τις οποίες άλλωστε θέτει και η ίδια η εταιρεία στους μελισσοκόμους που συνεργάζεται.

 

Εργαλείο για αύξηση παραγωγής η συμβολαιακή τραπεζική

Η MELINDA συνάπτει συμβόλαια κλειστού τύπου και πενταετούς διάρκειας –με δυνατότητα ανανέωσης– με όσους παραγωγούς το επιθυμούν. Με τις συμβάσεις αυτές εγγυάται την απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής που θα προσκομίσουν στην επιχείρηση –«εφόσον βέβαια είναι σύμφωνες με τα ποιοτικά πρότυπα που θέτουμε ως εταιρεία», όπως τονίζει ο κ. Σωτηριάδης– με μίνιμουμ τιμή αυτή που ισχύει τη στιγμή της υπογραφής του συμβολαίου στην αγορά. «Η μόνη δυνατότητα μεταβολής της τιμής είναι προς τα πάνω, όχι προς τα κάτω», επισημαίνει.

«Το μέλι έρχεται σε εμάς, εξετάζεται στο εργαστήριο και, εφόσον πληροί τα κριτήρια ποιότητας που έχουμε θέσει, ο παραγωγός μέσα σε διάστημα 25 ημερών πληρώνεται τοις μετρητοίς», εξηγεί ο κ. Σωτηριάδης. Παράλληλα, παρέχεται στους μελισσοκόμους και η δυνατότητα συμβολαιακής τραπεζικής μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, η συνεργασία με την οποία, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος, ξεκίνησε το 2017.

Με δεδομένο μάλιστα ότι, μέσω του προγράμματος αυτού, παρέχεται η απαιτούμενη ρευστότητα με άκρως ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή ακριβώς που είναι αναγκαία, ο κ. Σωτηριάδης εκτιμά ότι αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για όσους παραγωγούς επιθυμούν είτε να ενταχθούν στον κλάδο είτε να αναπτύξουν περαιτέρω τη δραστηριότητά τους κάνοντας κάποια επένδυση.