Μελισσοκομικό Κέντρο και μέλι από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Ένα ακόμη όπλο στην εκπαιδευτική φαρέτρα της πρόσθεσε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή με τη δημιουργία Μελισσοκομικού Κέντρου, το οποίο θα ασχολείται με όλα τα ζητήματα γύρω από τη μέλισσα, όπως τον βιολογικό κύκλο της, τη χρησιμότητά της στο περιβάλλον και τα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα της.

Όπως επισημαίνει ο κτηνίατρος και διευθυντής του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Θεόδωρος Καλλίτσης, το Μελισσοκομικό Κέντρο είναι ένας από τους τομείς που αναπτύσσει η Σχολή στο πλαίσιο της αναβίωσης του αγροκτήματος και σε μια προσπάθεια εκμοντερνισμού του σχετικού τομέα. «Η στόχευσή μας είναι διττή. Αυτό που προσπαθούμε είναι να συγκεντρώσουμε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές μας και αφετέρου να πάμε παραγωγικά, όπως, δηλαδή, κάνουμε και για τα άλλα προϊόντα μας, π.χ. το γάλα ή το αβγό.

Έτσι, ξεκινήσαμε τη δραστηριότητά μας με την εγγραφή μας στο Μελισσοκομικό Μητρώο και έπειτα να γίνουμε μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης», επισημαίνει ο Δρ. Καλλίτσης.

Στο Κέντρο αναπτύσσονται ενοποιημένα 20 μελίσσια. Υπάρχει χώρος τέλεσης μελισσοκομικών εργασιών, ενώ διατίθεται και μελισσόκηπος με σχεδόν όλα τα μελισσοκομικά φυτά για να βοσκούν οι μέλισσες όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το μέλι που θα συλλέγεται, θα συσκευάζεται και θα διατίθεται προς πώληση.

«Οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου της Σχολής, οι σπουδαστές του ΙΕΚ και τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων θα λαμβάνουν γνώση πάνω στα ζητήματα της μελισσοκομίας, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Παράλληλα, θα υπάρχουν μελίσσια και για το ίδιο το αγρόκτημα, ώστε να δείχνουμε ότι υπάρχουν καλές πρακτικές σε κάτι που δεν αφορά τις καλλιέργειες», καταλήγει ο Δρ. Καλλίτσης.