Μελισσοκόμοι και οικοτέχνες διδάσκουν το ευ ζην

Θρακιώτες επισκέπτες και τουρίστες επισκέφθηκαν τη 17η Γιορτή Μελισσοκόμων και Οικοτεχνών Έβρου, που πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 21 Αυγούστου στην παραλιακή λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης. Δοκίμασαν τα εκλεκτά εβρίτικα προϊόντα μελισσοκόμων και παραγωγών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, οι οποίοι δημιούργησαν οικοτεχνίες, φέρνοντας την προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους. Τη γιορτή διοργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ σε συνεργασία με Συλλόγους Μελισσοκόμων και Οικοτεχνών και θα συνεχιστεί στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Δασίου Ορεστιάδας.
Ο Σταμάτης Τσίρνας καλλιεργεί στο Ελληνοχώρι σουσάμι από παραδοσιακή ποικιλία, φιστίκι, όσπρια, κηπευτικά, ενώ ταυτόχρονα μεταποιεί και συσκευάζει προϊόντα, τα οποία εμπορεύεται, χρησιμοποιώντας πρώτη ύλη από τα προϊόντα που παράγει η οικογένειά του. «Έχουμε μεγάλο εργαστήριο και ξεκινήσαμε τη μεταποίηση πριν από έξι χρόνια με το ταχίνι. Καλλιεργούμε σιτηρά, παρασκευάζουμε χωριάτικες χυλοπίτες, κόκκινο τραχανά με ντόπια παραδοσιακή συνταγή και κους-κους. Το φιστικοβούτυρο γίνεται στον πετρόμυλο και ψήνεται στον ξυλόφουρνο, όλα γίνονται με τρόπο παραδοσιακό», περιγράφει.
Τα προϊόντα ταυτότητας Ελληνοχωρίου κερδίζουν διαρκώς έδαφος, γι’ αυτό επιλέγουν να προσθέτουν νέους κωδικούς, όπως το ταχίνι με σοκολάτα και το φιστικοβούτυρο με bueno. Τα προϊόντα προωθούνται σε τοπικά μάρκετ και delicatessen στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στην Ελβετία.
Σηροτροφία
Ο Ευάγγελος Μπακαλούδης ξεκίνησε πρόσφατα την ενασχόληση με τη σηροτροφία, έχοντας την καθοδήγηση των γονιών του. «Στο Σουφλί, έχουμε σπουδαία παράδοση στο μετάξι. Είχαμε νοικιάσει μορεώνες και είμαστε στα σκαριά δημιουργίας οικοτεχνίας», λέει, έχοντας επιλέξει την ονομασία «Ευδαιμονία».
Δημιούργησε κομπολόγια από κουκούλι και δαχτυλήθρες μεταξιού για φυσικό πίλινγκ προσώπου. «Είναι υποαλλεργικές, 100% φυσικό προϊόν. Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, καθαρίζουν πανάδες και μαύρα στίγματα. Περιλαμβάνουν την πρωτεΐνη σερικίνη που βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος και του επιτρέπει να διατηρεί τη φυσική του υγρασία».
Η LIFEHERBS δραστηριοποιείται πέντε χρόνια στη Νίψα Έβρου στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και τη μεταποίησή τους. Καλλιεργούν αρωματικά φυτά και βότανα, όπως ρίγανη, άγριο θυμάρι, σπαθόχορτο, λουίζα, φασκόμηλο, λαδανιά, ιπποφαές και παρασκευάζουν αιθέρια έλαια, ριγανέλαιο, σπαθόλαδο, μαρμελάδα ιπποφαές με μέλι. Διατηρούν ηλεκτρονικό κατάστημα, δραστηριοποιούνται στις τοπικές αγορές, την πράσινη λαϊκή, προμηθεύουν τοπικά καταστήματα, αλλά και εξάγουν σε χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελβετία. «Το κοινό αναζητά ποιοτικά προϊόντα. Χρειάζεται χρόνος ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στα βιολογικά, ειδικά στα βότανα», αναφέρει ο Ευστάθιος Καλαϊτζίδης.
Ο Θύμιος Ουλιανούδης καλλιεργεί στη Χιλή λεβάντα, ρίγανη και σιδερίτη. Με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη, μαζί με τον γιο του, που είναι νέος αγρότης, φτιάχνουν σπαθόχορτο και κεραλοιφές. Η οικογένεια διαθέτει ελαιώνα και φτιάχνουν ρηγανέλαιο. «Έχουμε άδεια οικοτεχνίας. Είμαστε οι πρώτοι που φέραμε στον νομό τη λεβάντα το 2013», αναφέρει. Παρά τον αγώνα τους για ποιοτικά παραγόμενα προϊόντα νιώθουν την απουσία στήριξης των οικοτεχνών από την πολιτεία.
«Μπαίνουν οι νέοι σε προγράμματα νέων αγροτών, αλλά χρειάζεται στήριξη για τους νέους, που δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις, από γεωπόνους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το μάρκετινγκ για το οποίο πρέπει το χέρι του οικοτέχνη να μπει βαθιά στην τσέπη», λέει, εξηγώντας ότι «ο αγρότης είναι καλλιτέχνης με διδακτορικό στο χωράφι».