Τι μέλλει γενέσθαι με τους δασικούς χάρτες;

του Νίκου Χλύκα, Δασολόγου-Περιβαλλοντολόγου

Το ζήτημα των αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, φαίνεται ότι αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του υπουργού Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκη, όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ.

Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει, όντως οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών αποκάλυψαν όλα τα προβλήματα που αφορούν τις μορφές και χρήσεις γης, του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασικών εκτάσεων, καθώς και τα προβλήματα που προέκυψαν με την υπαγωγή των χορτολιβαδικών εκτάσεων στη διαχείριση της δασικής υπηρεσίας.

Πολλά, αν όχι όλα, από τα ζητήματα αυτά απασχολούν την ελληνική κοινωνία δεκαετίες τώρα, έχουν αποτελέσει κατ’ επανάληψη αντικείμενο επεξεργασίας νομοθετικών ρυθμίσεων, αλλά, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, παραμένουν αλώβητα.

Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση θα πρέπει να καλύψει το κύριο πρόβλημα, που είναι η λειτουργία των επιτροπών και η αποδοτικότητά τους, η αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαίρετων οικισμών στα δάση, το ζήτημα των δασωθέντων αγρών, το ζήτημα των δασικών εκτάσεων που άλλαξαν χρήση εδώ και δεκαετίες από δασικής μορφής σε αγροτικές εκτάσεις, οι οποίες δηλώνονται στο ΟΣΔΕ και λαμβάνουν επιδότηση, καθώς και το θέμα των χορτολιβαδικών εκτάσεων, στις οποίες μέχρι την ψήφιση του ν. 4280/2014 εκδίδονταν και οικοδομικές άδειες.

Γίνεται αντιληπτό ότι οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν το σύνολο των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία του ίδιου του κράτους, αλλά πρόκειται για αλλαγές μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίες θα πρέπει να παρουσιαστούν, να γίνει ανάλογη διαβούλευση, να αποφευχθούν σημειακού χαρακτήρα ρυθμίσεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ο οποίος αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Ζητούμενο πρέπει να είναι η ολοκλήρωση εκδίκασης των αντιρρήσεων και η κύρωση των δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας, με όποιο κόστος, γιατί με την ολοκλήρωση του έργου απελευθερώνονται οι δασικές υπηρεσίες από την ενασχόληση με τον πολίτη και μπορούν να ασχοληθούν με το κύριο επιστημονικό τους αντικείμενο, που είναι η προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και η παροχή των υπηρεσιών του δάσους στον πολίτη, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας περιουσίας.