Στα μέσα Αυγούστου ξεκινάει ο τρύγος στη Δράμα

Όπως όλη η Ελλάδα έτσι και η Δράμα παρουσιάζει οψιμότητα έξι με δέκα μέρες εξαιτίας του κρύου παρατεταμένου χειμώνα και των υψηλών θερμοκρασιών και η οψιμότητα αυξάνεται σε συνάρτηση με το κατά πόσο είναι ψυχρή μια περιοχή, αναφέρει ο γεωπόνος – διευθυντής αμπελώνων του Κτήματος Παυλίδη, Γιάννης Χρόνης (φωτό).

Εξηγεί ότι η ζέστη δεν βοήθησε τα σταφύλια, γιατί τα στρέσαρε πολύ. «Έκλεισαν τα στομάτια. Σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, το αμπέλι, όπως όλα τα φυτά, φροντίζουν να προστατευτούν», λέει. Εξηγεί πως η οψιμότητα θα συμβάλει στην ποιότητα, αλλά ο προβληματισμός τους σχετίζεται με τον περονόσπορο. «Στη Δράμα, υπάρχουν οινοποιεία που έχασαν πάνω από το 60% της παραγωγής τους. Η ζημιά είναι μεγάλη και εκτεταμένη, γιατί τον Μάιο και τον Ιούνιο έβρεχε συνέχεια. Υπήρξαν μέρες που είχαμε 250 χιλιοστά βροχής σε μία μέρα».

Ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από την πορεία της καλλιέργειας στο Κτήμα, αλλά στις περιπτώσεις που δεν έγινε η κατάλληλη φυτοπροστασία με σωστές επεμβάσεις και εναλλαγές προέκυψαν πολλά προβλήματα. «Δεν έχουμε καθόλου απώλειες από περονόσπορο. Σε αυτό συνέβαλαν οι τέσσερις ιδιόκτητοι μετεωρολογικοί σταθμοί και τα δύο ψεκαστικά τελευταίας τεχνολογίας, που επέτρεψαν τις έγκαιρες επεμβάσεις με το επιστημονικό προσωπικό να λαμβάνει σωστές αποφάσεις σχετικά με τις δραστικές που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει εναντίον του περονόσπορου».

Ο ίδιος αναφέρει ότι είναι νωρίς να μιλήσουν για ποιοτικά χαρακτηριστικά, γιατί θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί ο καιρός στην περίοδο της ωρίμανσης των σταφυλιών. «Σε γενικές γραμμές, η παραγωγή είναι σε καλά επίπεδα και ελαφρώς αυξημένη όπου δεν υπήρχαν κρούσματα περονόσπορου. Αν την περίοδο της ωρίμανσης έχουμε σωστές καιρικές συνθήκες, θα είναι μία καλή χρονιά».

Ο νυχτερινός τρύγος που κάνουν επί χρόνια θα ξεκινήσει στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου. Μέχρι τότε, ευελπιστούν να ακολουθήσουν φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες με μια-δυο βροχοπτώσεις, χωρίς μπόρα και χαλάζι. «Δεν θέλουμε βροχή δεκάλεπτης διάρκειας, να προλάβει να κατέβει στο ριζικό σύστημα. Θέλουμε θερμοκρασίες γύρω στους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου», περιγράφει, τονίζοντας ότι θέλουν δροσερές νύχτες. Θυμίζει το ιδιαίτερο terroir της Δράμας, με διαφορά θερμοκρασίας 15 βαθμών Κελσίου σε ένα 24ωρο.

Από γεωπονικής άποψης, φροντίζουν μόνο το πότισμα και η ευθύνη μεταβιβάζεται στον οινολόγο. «Φέτος, είναι ξεκάθαρα η χρονιά του αμπελουργού. Όποιος φρόντισε τα σταφύλια τον Μάιο και τον Ιούνιο, θα πάρει καλό σταφύλι».