Στα μέσα Γενάρη η ενεργοποίηση του Ταμείου Μικροδανείων

Την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΑΤ και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) η επικείμενη ενεργοποίηση του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου του «Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» στις αρχές του έτους.

Το εργαλείο προβλέπει χορήγηση δανείων σε αγρότες και επιχειρήσεις ύψους από 3.000 έως 25.000 ευρώ. Εισαγάγει πλεονεκτήματα για τους δικαιούχους που θα ωφεληθούν, όπως 100% επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη του πενταετούς δανείου, 50% μειωμένο επιτόκιο για τα υπόλοιπα τρία έτη του δανείου και επιχορήγηση συμβουλευτικής υποστήριξης (mentoring).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι τράπεζες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να «τρέξουν» το εργαλείο θα είναι έτοιμες να χορηγήσουν τα πρώτα δάνεια μετά τις 14 Ιανουαρίου.

Εκτός απροόπτου, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση μέσω του ταμείου θα είναι επτά, όσα δηλαδή έχουν εκφράσει ενδιαφέρον στην πρόσκληση του διαχειριστή του ταμείου (ΕΑΤ). Σε κάθε περίπτωση αυτό θα οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Υπενθυμίζεται ότι το «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 με πόρους ύψους 21,5 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά κεφάλαια που θα λάβουν οι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να ωφεληθούν πάνω από 2.500 αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις.