Μέσα Ιουνίου θα φανεί καθαρά το μέγεθος των ζημιών στο ρόδι

Δύσκολη όπως φαίνεται θα είναι η φετινή περίοδος για την καλλιέργεια του ροδιού. Σχεδόν σε όλη τη χώρα, και ειδικά στις περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. Η ζημιά προκλήθηκε πριν από την ανθοφορία και συγκεκριμένα κατά τη δημιουργία των καρποφόρων βλαστών.

Ο Γρηγόρης Αργυρίου, πρόεδρος του συνεταιρισμού ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, με πολύχρονη εμπειρία στην καλλιέργεια της ροδιάς, κάνει λόγο για σημαντικά μειωμένες αποδόσεις φέτος, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

«Από τους 18 βαθμούς θερμοκρασία που επικρατούσε τον Μάρτιο πέσαμε στους -10, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι καρποφόροι οφθαλμοί. Αυτό έχει ως επακόλουθο η ανθοφορία να είναι μειωμένη, όμως τα συνολικά αποτελέσματα θα τα δούμε στα μέσα Ιουνίου». Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, ο κ. Αργυρίου μας είπε ότι επειδή η καταστροφή είναι προγενέστερη της ανθοφορίας, οι ενισχύσεις δίνονται μόνο από τα ΚΟΕ.

Για σημαντικές ζημιές και μειωμένη ανθοφορία κάνει λόγο και ο Νίκος Θεοδώρου παραγωγός ροδιού από τη Λαμία. «Ανάλογα με την ένταση του παγετού και τις περιοχές που βρίσκονται οι καλλιέργειες, υπολογίζουμε ότι οι ζημιές ξεπερνούν το 40% της παραγωγής. Υπάρχουν φυτείες στις οποίες ξεράθηκαν ολόκληρα φυτά». Ακόμα και στις νοτιότερες περιοχές, όπου οι θερμοκρασίες είναι σχετικά ηπιότερες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, οι επιπτώσεις από τους παγετούς ήταν σημαντικές.

Όπως δηλώνει ο Πέτρος Γιαννόπουλος, μέλος της ομάδας παραγωγών ροδιού «Αλφειός ρόδι», «έχει χαθεί η πρώτη ανθοφορία για την τρέχουσα περίοδο, αλλά συνολικά αποτελέσματα θα έχουμε μέχρι τα μέσα του Ιουνίου. Εκεί θα μπορούμε ακριβώς να προσδιορίσουμε το μέγεθος της ζημιάς».

Αγώνας δρόμου για την ποιότητα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Γιώργου Μπιτσαρά, προέδρου του συνεταιρισμού ροδιού «Αφροδίτη» από την Αγιά της Λάρισας. Ο κ. Μπιτσαράς αναφέρθηκε στην προσπάθεια πρωίμισης της αναπόφευκτα όψιμης πλέον παραγωγής, αλλά και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις χαμηλές θερμοκρασίες και πιστεύει ότι το στοίχημα μπορεί ακόμη να κερδηθεί.

«Μπορεί η εικόνα των καλλιεργειών να είναι αποκαρδιωτική, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να σηκώσουμε και τα χέρια ψηλά. Πιστεύω ότι οι γεωτεχνικοί μπορεί να δώσουν λύσεις, ώστε με τις κατάλληλες τεχνικές να ενισχύσουμε την πρωίμιση της παραγωγής γιατί εκεί θα παιχτεί το στοίχημα. Οι απώλειες της πρώιμης ανθοφορίας έχουν αυτές τις αρνητικές συνέπειες διότι ο καρπός δεν προλαβαίνει να κάνει τον κύκλο του ώστε να σχηματίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε».