Μεσσηνία και Λακωνία μετράνε κέρδη και ζημιές στην επιτραπέζια ελιά
Η σημαντική μείωση της συγκομιδής ήταν το κύριο χαρακτηριστικό για την επιτραπέζια ελιά στη Μεσσηνία, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο. Ο παραγωγός Γιάννης Σταθόπουλος αναφέρει ότι «η συγκομιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ήδη η παραγωγή έχει δοθεί στο εμπόριο, αφού δεν αποθηκεύουμε.
Ένα μεγάλο μέρος από τις επιτραπέζιες ελιές έχει δοθεί για ελαιοποίηση, αφού υπήρχε ως κίνητρο η τιμή του ελαιολάδου, και κατά δεύτερο λόγο μια μικρή ποσότητα που προσβλήθηκε από τον δάκο προς το τέλος της συγκομιδής». Σε ό,τι αφορά τις τιμές που διαμορφώθηκαν, ο κ. Σταθόπουλος σημειώνει ότι το διακοσάρι πήγε στα 2 ευρώ. «Το προϊόν είναι εξαγώγιμο και διατηρεί μια καλή ποιότητα. Οι βασικές καλλιέργειες είναι η Κορωνέικη και η Καλαμών, με την Κορωνέικη να κερδίζει τις προτιμήσεις των παραγωγών».
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, o Γιάννης Σταθόπουλος τονίζει ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί του κράτους αποδυνάμωσαν την ελιά στην εξαγωγική προοπτική της και αν δεν αλλάξει η νομοθεσία για την ονομασία, δεν υπάρχει μέλλον.
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας, ο πρόεδρος, Γιώργος Καπασούρης, αναφέρει ότι «βρισκόμαστε ακόμα στη φάση της συγκέντρωσης και λίγο μετά τις γιορτές θα πάμε στη δημοπρασία. Η εικόνα, αυτήν τη στιγμή, σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της τιμής, όπως μας τη μεταφέρουν άλλοι παραγωγοί, είναι πολύ καλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διακοσάρι, που την περασμένη χρονιά πωλείτο στο 1,20-1,10 ευρώ, αυτήν τη στιγμή έχει 1,80 ευρώ. Οι τιμές δεν έχουν καμία σχέση με την περασμένη χρονιά, που ήταν πολύ χαμηλές».
Σε ό,τι αφορά τη φετινή παραγωγή, ο Γιώργος Καπασούρης επισημαίνει ότι «η φετινή μείωση έφτασε στο 70%. Πολλοί παραγωγοί έδωσαν επιτραπέζια ελιά για λάδι. Αυτό ήταν και ένα κρίσιμο σημείο για την άνοδο της τιμής». Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στη δημοπρασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γερακίου οι 30 τόνοι πήγαν στα 2,53 ευρώ και οι συμβατικές στα 2,25 ευρώ. Η μείωση της παραγωγής κυμάνθηκε στο 50%-70% ανάλογα με τις περιοχές.