Μετ’ εμποδίων μαζεύεται το βαμβάκι στις Σέρρες

Των Α. Χρυσοχόου, Γ. Τσατσάκη

Στα 74-75 λεπτά το κιλό εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές που προσφέρουν τα μεγάλα εκκοκκιστήρια του θεσσαλικού κάμπου για το σύσπορο που παραδίδεται στην πόρτα του εργοστασίου τους, την ώρα που το χρηματιστήριο συντηρείται σε επίπεδα κοντά στα 120 σεντς.

Στον Νομό Σερρών, εν τω μεταξύ, η συγκομιδή συνεχίζεται με προβλήματα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Οι βροχοπτώσεις και η ομίχλη έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στη συλλογή που βρίσκεται στο 60%. Από τα συνολικά 300.000 στρέμματα στον νομό, ζημιές αναμένονται σε μια έκταση περίπου 20.000 στρεμμάτων, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή την περασμένη άνοιξη είχε πλημμυρίσει ο Στρυμόνας, με συνέπεια να σπαρθούν τα χωράφια αργότερα και να μην έχουν συγκομιστεί έως τώρα.

Όπως δηλώνει ο προϊστάμενος Φυτικής και Ζωικής παραγωγής της ΔΑΟΚ Σερρών, Νικόλαος Ρόιδος, «χάθηκε ένα μέρος της απόδοσης και επηρεάστηκαν το χρώμα και η ποιότητα». Το θετικό είναι ότι, λόγω και της αυξημένης ζήτησης, οι τιμές παραμένουν πολύ καλές, ακόμα και για τα μεταβροχικά βαμβάκια.

Σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες, τονίζει ότι υπάρχει κινητικότητα: «Βλέπουμε συνέχεια φορτηγά που φορτώνουν βαμβάκι, κυρίως για Τουρκία, που είναι τα τελευταία χρόνια ο προνομιακός αγοραστής μας και ειδικότερα τώρα με τα προβλήματα στις διεθνείς μεταφορές. Προσωπικά, πάντως, θα προτιμούσα πιο ποιοτικούς αγοραστές και περισσότερες εναλλακτικές για το ελληνικό βαμβάκι», καταλήγει ο κ. Ρόιδος.