Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Μετά το πιο ακριβό κρασί στον κόσμο, ο Loïc Pasquet καταπιάνεται με τα αμπέλια της Νάξου

16.10.2023
3' διάβασμα
meta-to-pio-akrivo-krasi-ston-kosmo-o-loic-pasquet-katapianetai-me-ta-abelia-tis-naxou-303839

Δημιουργός του Liber Pater, 30.000 ευρώ ανά φιάλη, ο οινοποιός του Μπορντό Loïc Pasquet, λανσάρει ένα ελληνικό κρασί στα 550 ευρώ χωρίς φόρο ανά φιάλη για να προωθήσει ένα κατεξοχήν διονυσιακό terroir, τη Νάξo.

Κηδεμονική θεότητα του νησιού της Νάξου, ο Διόνυσος κάθεται ενθρονισμένος όπως απεικονίζεται στο αρχαίο τετράδραχμο που βρέθηκε στη Νάξο, εκεί όπου παράγει το νέο του οίνο ο Loïc Pasquet, αναφέρει σε δημοσίευσή της ΚΕΟΣΟΕ.

Κυκλοφορώντας 1.050 μπουκάλια εσοδείας 2021 στην τιμή των 550 € χωρίς ΦΠΑ/φιάλη, ο οινοποιός του Μπορντό μπορεί ήδη να διεκδικήσει τον τίτλο του πιο ακριβού κρασιού στην Ελλάδα, με αμφισβητία το 20χρονο Vinsanto από το κτήμα Αργυρού, γλυκό κρασί από το νησί της Σαντορίνης σύμφωνα με το Wine Searcher. «Είναι τρελό να επικεντρώνονται όλοι στη Σαντορίνη και το Ασύρτικο, ενώ η Νάξος είναι το νησί που γεννήθηκε ο Διόνυσος*. Κάθε νησί των Κυκλάδων έχει την ιδιαιτερότητά του, δεν είναι τυχαίο ότι η Νάξος είναι το νησί του Διονύσου», διακηρύσσει ο Loïc Pasquet, ο οποίος διεκδικεί την ανασύσταση ενός αρχαίου terroir, στη Νάξο.

Έχοντας εντοπίσει μια έκταση με αμπέλια το 2020 1,5 εκταρίου με την παλιά ποικιλία λευκού σταφυλιού, Ποταμίσι, ο Loïc Pasquet την απέκτησε, κλάδεψε και έβαλε ξανά το αμπέλι στην παραγωγή από τον τρύγο του 2021. Αναφερόμενος σε αιωνόβιους κορμούς, ο Loïc Pasquet αναφέρεται σε ένα δροσερό κλίμα: «το Αιγαίο δρα ως ρυθμιστής, βρισκόμαστε σε υψόμετρο 600 μέτρων στη βόρεια πλαγιά. Σπάνια ξεπερνά τους 30°C το καλοκαίρι και χιονίζει το χειμώνα: υπάρχουν ακόμα εποχές!». Αυτός ο αμπελώνας είναι απαλλαγμένος από ωίδιο (όπως και φυλλοξήρα), «η δουλειά είναι πολύ άνετη: κλαδεύουμε το χειμώνα, περιποιούμαστε μια φορά τον Αύγουστο και τρυγάμε τον Οκτώβριο», αναφέρει ο Loïc Pasquet.

Τοπικά κρασιά

Ο ιδιοκτήτης του ελληνικού αμπελώνα, ένωσε τις δυνάμεις του με τον Έλληνα σύμβουλο Πάνο Ζουμπούλη για να ηγηθεί αυτού του γαλλοελληνικού έργου και να δημιουργήσει μια κάβα. Ο πρώτος τρύγος του, το 2021, μόλις κυκλοφόρησε, με τον Διόνυσο να απεικονίζεται σε ένα αρχαίο νόμισμα στην ετικέτα. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο Loïc Pasquet δηλώνει ότι επιδιώκει να παράγει τοπικά κρασιά για να ανακαλύψει ξανά τις γεύσεις των αυθεντικών αμπελώνων, από το Μπορντό πριν από τη φυλλοξήρα καθώς και από το νησί του Διόνυσου. Με αυτές τις απίστευτες τιμές, τα κρασιά που παράγονται πωλούνται απευθείας σε πλούσιους ερασιτέχνες, τονίζει ο Loïc Pasquet.

*: Οι θρύλοι για τη διπλή γέννηση του Διόνυσου είναι πολυάριθμοι, κάποιοι, προερχόμενοι από τη Νάξο, παραπέμπουν στην έξοδό του από το μηρό του Δία στο νησί. Τόπος των αρχαίων μύθων, η Νάξος θρυλείται επίσης ότι ο Δίας μεγάλωσε εκεί, μετά υποδέχτηκε την Αριάδνη που εγκαταλείφθηκε από τον Θησέα και είχε παραληφθεί από τον… Διόνυσο.

ΓΡΑΦΕΙ: