#1 Μετά τα μνημόνια τι; Οι προτεραιότητες για τον αγροτικό τομέα

γράφει ο Νίκος Στουπής

Ο αγροτικός τομέας, είναι αλήθεια, βίωσε κυρίως έμμεσα την κρίση. Μέσω της μείωσης της εσωτερικής αγοραστικής δύναμης, της ανυπαρξίας χρηματοοικονομικής στήριξης, τις επιπτώσεις από το κατακρήμνισμα του κράτους Πρόνοιας και τη διάλυση του δημόσιου τομέα. Επηρεάστηκε λιγότερο από την τρόικα και πολύ λιγότερο από τα δημοσιονομικά μέτρα της φορολόγησης και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

The-Future-of-Field-Service-Management-freshblueΟ κοινωνικός ιστός στην ύπαιθρο διατηρήθηκε στα πόδια του, ισχυρός. Βοήθησαν σε αυτό οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Ωστόσο, εξαιτίας της κρίσης, βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές εξελίσσονται στο εσωτερικό του (μείωση αγροτικού πληθυσμού, αναδιαρθρώσεις στους παραγωγικούς κλάδους και στην ιδιοκτησία της γης, ενίσχυση του μοντέλου της αγροτικής επιχειρηματικότητας με εξωστρέφεια και καινοτομία κ.λπ.) που από μόνες τους ωριμάζουν μια «Νέα Ελληνική Γεωργία». Σήμερα, είναι ο περισσότερο έτοιμος τομέας, μετά τον τουρισμό, να πάρει γρήγορα μπρος με σχετικά μικρά επενδεδυμένα κεφάλαια, να παράξει ΑΕΠ και να προσφέρει θέσεις εργασίας. Αυτό δεν θα γίνει αυτόματα. Απαιτείται και αρκεί να δημιουργηθεί έγκαιρα ένα έγκυρο Εθνικό Σχέδιο Άμεσης Αγροτικής Δράσης, που θα μπορεί να εμπνεύσει τις γνήσιες και υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του χώρου περιλαμβάνοντας:

  • Κίνητρα εκκίνησης και αξιολογούμενης αποδοτικότητας για παραγωγική δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα (φορολογικά, κοινωνικά, αξιοποίησης κρατικής περιουσίας, καλών πρακτικών και αριστείας, επαναπροσέγγιση του Νόμου 2520 κ.λπ.).
  • Δημιουργία δημόσιων υποδομών άμεσης αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στη γεωργία, για μείωση του κόστους παραγωγής και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (εξαγγελθείς διαγωνισμός από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής).
  • Διαμόρφωση αποτελεσματικού συστήματος Εθνικής Συμβουλευτικής προς τον αγροτικό τομέα, που εκμεταλλευόμενη τις προηγούμενες υποδομές θα υποστηρίζει εφαρμογές ευφυούς γεωργίας και γεωργίας ακριβείας. Ουσιαστική αξιοποίηση του «παρκαρισμένου» και με κίνδυνο εγκατάλειψης σχετικού μέτρου του ΠΑΑ.
  • Στοχευμένες παρεμβάσεις στην οργάνωση της εμπορίας και των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων (νέο απλοποιημένο και ανταγωνιστικό στις αγορές εθνικό σήμα ποιότητας, εξυγίανση του κυκλώματος πιστοποίησης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων κ.ά.).
  • Συγκρότηση και λειτουργία σοβαρού ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς –εσωτερικής και εξωτερικής– των αγροτικών προϊόντων.
  • Οργάνωση και υποστήριξη συστήματος συλλογικής παραγωγής, μεταποίησης και διάθεσης αγροτικών προϊόντων.
  • Ίδρυση ενός νέου μοντέλου γεωργικού προστατευτισμού, που δεν θα στηρίζεται μόνο στην επιδότηση –ελέω ιστορικών δικαιωμάτων μάλιστα–, ούτε στο γενικό κάθε φορά «τι έκανε το κράτος για μένα». Ανασυγκρότηση σε σύγχρονη βάση του ΕΛΓΑ. Προετοιμασία για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, χωρίς στρεβλώσεις, ανισορροπίες και αδικίες, αλλά με στόχευση παραγωγική, στους πραγματικούς παραγωγούς-αγρότες και κυρίως στην ενίσχυση του δεύτερου Πυλώνα.
  • Παρεμβάσεις για ριζικές αλλαγές, όσον αφορά το παλαιωμένο και με μικρή αποτελεσματικότητα σύστημα της γεωργικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, τη μαθητεία, την κατάρτιση και επανακατάρτιση των αγροτών μας. Ορθός σχεδιασμός για στοχευμένη με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της παραγωγής.
  • Κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά στον αγροτικό τομέα, απλοποίηση των διαδικασιών, χτύπημα της γραφειοκρατίας, λειτουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών μέσα ή παράλληλα με τα ΚΕΠ, τουλάχιστον στους αγροτικούς δήμους.
  • Ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών και των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών στην ύπαιθρο.
  • Επανασύσταση και ουσιαστική λειτουργία Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής.

Αυτά θέλει και απαιτεί η αγροτιά μας, ο λαός της υπαίθρου. Όχι κούφια λόγια. Όχι επικοινωνιακούς εξυπνακισμούς που θα πυκνώνουν στη διάρκεια της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Έναν καλό λόγο και κυρίως όραμα, έμπνευση και σεβασμό απαιτούν. Έχουν ανοιχτά μάτια στην ελπίδα και το αύριο. Είναι «ευκολόπιστοι» και δίνουν ευκαιρίες, αλλά κλείνουν τα αυτιά τους σε «σειρήνες». Μπορεί να πέφτουν από κούραση, αλλά ξέρουν και σηκώνονται με υπερηφάνεια. Ξέρουν να προσφέρουν πολλά με τον ιδρώτα τους και να βολεύονται με λίγα στις απολαβές τους.

 


Ο Νίκος Στουπής έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ. Μεταξύ των πολλών θέσεων ευθύνης που έχει αναλάβει κατά τη σταδιοδρομία του, ήταν και αυτή του προέδρου του ΕΛΓΑ, ενώ ήταν και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων.