Η μεταποίηση γυρνάει την πλάτη στην πατάτα

Πτώση 15% στις φυτεύσεις αναμένεται στη Βορειοδυτική Ευρώπη

Περισσότερες πατάτες κατά 4,5%, ή ένα εκατομμύριο τόνους, υπολογίζεται να συγκομίσουν φέτος οι παραγωγοί των πέντε μεγάλων παραγωγών χωρών της Βορειοδυτικής Ευρώπης, μελών της αντίστοιχης Ένωσης Πατατοπαραγωγών NEPG (Μ. Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία).

Αυτό σημαίνει μια παραγωγή 27,9 εκατ. τόνων, σε μια περίοδο κατά την οποία η πανδημία έχει μειώσει αισθητά τη ζήτηση από τη βιομηχανία, που αποτελεί καίριο καταναλωτή, όπως μαρτυρούν και οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στην ελεύθερη αγορά. Η ζήτηση από τη μεταποίηση έχει καταγράψει κατακόρυφη πτώση και δεν ξεπερνάει το 85% της αντίστοιχης περσινής, πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού. Με βάση αυτό το δεδομένο, η NEPG εκτιμά ότι την άνοιξη του 2021 οι παραγωγοί θα φυτέψουν 15% λιγότερες εκτάσεις.

Όπως επισημαίνει η Ένωση στην πρόσφατη ενημέρωση που εξέδωσε, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική έχουν μεγάλα αποθέματα έτοιμων προϊόντων στους ψυκτικούς θαλάμους τους και χρειάζονται πολύ λιγότερη πρώτη ύλη.

Έτσι, αναμένεται ότι τα συμβόλαια που θα συνάψουν με παραγωγούς ενόψει της νέας περιόδου θα αφορούν σαφώς μικρότερες ποσότητες, ενώ εξαιτίας του κόστους της καλλιέργειας και της αποθήκευσης πατάτας δεν αναμένεται μείωση στις τιμές. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι πατατοπαραγωγοί των πέντε χωρών-μελών της NEPG αύξησαν την καλλιέργεια πατάτας για κατανάλωση (σ.σ. σε αντιδιαστολή με τον πατατόσπορο) κατά 7,7%.

Ενδεικτικά στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 14% και στη Γερμανία κατά 10%. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με εκείνη της ζήτησης για πρώτη ύλη από τα εργοστάσια και τη μείωση που παρατηρήθηκε από τον κορωνοϊό και μετά, ενώ με το δεύτερο κύμα ήδη σε εξέλιξη και τα επερχόμενα lockdown σε αρκετές χώρες δεν αναμένεται και αντιστροφή του κλίματος και την ίδια στιγμή δεν παραβλέπεται και η επίπτωση που ενδέχεται να έχει στη συγκεκριμένη αγορά το Brexit.

Την ίδια ώρα, επισημαίνεται ότι οι νέοι κανονισμοί για τη συντήρηση πατατών και την αποτροπή της εμφάνισης φυτρών στις συντηρούμενες πατάτες, όπως η απαγόρευση της χρήσης χλωροπροφάμης (CIPC), κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τους παραγωγούς, καθώς τα σχετικά σκευάσματα είναι λιγότερα από όσα χρειάζονται και η χρήση τους πιο δαπανηρή και πιο δύσκολη.