Μεταπτυχιακές σπουδές στην αειφόρο γεωργία και στις επιχειρήσεις από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας

Ενα ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου και καλύπτει τις απαιτήσεις μάθησης από το… χωράφι έως το ράφι προκήρυξε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Πρόκειται για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Αειφόρος γεωργία και επιχειρήσεις» που έχει ως αντικείμενο την παροχή διεπιστημονικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και εξειδίκευσης, αλλά και συγχρονισμό των γνώσεων και δεξιοτήτων με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Πολλαπλοί οι στόχοι του προγράμματος

Οι στόχοι του, όπως ενημερώνει ο ακαδημαϊκός συνεργάτης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Δημήτρης Σχίζας, είναι πολλαπλοί. Αφενός συνδέει τους επαγγελματίες του χώρου με τη δημόσια εκπαίδευση και αφετέρου μέσα από έναν σύγχρονο οδηγό σπουδών και δομή μαθημάτων οργανώνει σε διεπιστημονικό μαθησιακό επίπεδο γνώσεις και από τους τρεις πυλώνες της αειφορικής παραγωγής: τη φύση, την κοινωνία και την οικονομία.

Καθετοποιημένη γεωργική επιχείρηση

«Έχει γίνει αντιληπτό από την περίοδο της κρίσης ότι η χώρα χρειάζεται μια παραγωγική ανασυγκρότηση. Η έννοια της στόχευσης στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, με τρόπο μοντέρνο και σύγχρονο, στηρίζεται στη γνώση του μοντέλου της καθετοποιημένης γεωργικής επιχείρησης», σημειώνει ο κ. Σχίζας και προσθέτει: «Να μάθει ο εκπαιδευόμενος πώς ξεκινά από τη φύση και τη γη και φτάνει στο ράφι των markets, έχοντας την εποπτεία σε όλα τα στάδια. Από την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη διοίκηση γεωργικών μονάδων κάθε κλίμακας, την πρωτογενή παραγωγή αγροτικών προϊόντων έως την οικονομική προώθηση και τη διάθεσή του στους καταναλωτές».

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι αγγλόφωνο. Πραγματοποιείται με εξ αποστάσεως μαθήματα που επιτρέπουν στους επαγγελματίες του χώρου να δουλεύουν και να συμμετέχουν ταυτόχρονα στο πρόγραμμα και τα οποία καλύπτουν ευρεία θεματική γκάμα.

«Αντιλαμβάνεστε ότι η αγροτική παραγωγή, όπως γινόταν στο παρελθόν, δεν μπορεί σήμερα να υπάρξει. Μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί μέσα από μεσογειακά διατροφικά σύμπλοκα και με νέα τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα που θα απευθύνονται στην ελληνική και ξένη αγορά με νέους όρους και προϋποθέσεις και θα περνούν μέσα από εναλλακτικές, βιώσιμες και παραγωγικά βελτιωμένες μορφές γεωργίας», καταλήγει ο κ. Σχίζας.