Αγγελικό άγγιγμα στα μεταξωτά φουλάρια Σουφλίου

ΦΟΥΛΑΡΙΑ Proestilo, φτιαγμένα από αγάπη και μετάξι Σουφλίου. «Τα χέρια και τα μάτια κρατιούνται στο Σουφλί» ομολογεί ο Άγγελος Προεστός

metaxota-soufli-foulari

Ο εικαστικός Άγγελος Προεστός εντυπωσιάστηκε, το 1992 στο Μιλάνο, από τη φευγαλέα εικόνα ενός κομψού άντρα με ένα εκρηκτικό κόκκινο φουλάρι. Η αγάπη του για τα εικαστικά αποτυπώθηκε σε τοίχους μέσα από την street art και ξαναζωντάνεψε το 2011 που επέστρεψε στην ζωγραφική και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην μόδα. Ο οικονομολόγος Άγγελος εγκατέλειψε την καριέρα του τραπεζικού και δάσκαλου οικονομικών και στράφηκε στον Λόγο της τέχνης. «Στην αρχή έφτιαχνα χειροποίητα φουλάρια. Έβρισκα συσκευασμένο μετάξι στο εμπόριο και με ειδικά για μετάξι χρώματα αφιέρωνα έως και έξι μέρες για ένα φουλάρι». Το μετάξι έγινε ο καμβάς του και αφιέρωσε την τέχνη στην υπηρεσία της μόδας, επιλέγοντας τη μοναδικότητα. «Δεν θέλω να φτιάχνω μικρά επαναλαμβανόμενα σχέδια. Θέλω να πω μια ιστορία».

Οίκος Τσιακίρη

«Έχω μια τεράστια αγάπη για την χώρα μου. Διαβάζοντας έφτασα στο Σουφλί. Η μητέρα μου, μού μετέφερε ότι στο παρελθόν τα μεταξωτά Σουφλίου ήταν τα ακριβότερα δώρα γάμου». Η αναζήτηση τον έφερε στα σκαλοπάτια του Μουσείου Τέχνης Μεταξιού Σουφλίου. Το 2015, είπε στον Γιώργο Τσιακίρη ότι η τεράστια έκταση της χρωματικής παλέτας που χρησιμοποιεί τον εμπόδιζε να καταφύγει στην παραδοσιακή μεταξοτυπία. «Με ρώτησε εάν με καλύπτει ότι διαθέτει τις μηχανές της Hermes! Ο Γιώργος Τσιακίρης μού έδειξε τη δουλειά, εξηγώντας πολλά πράγματα για το μετάξι, όπως ότι πρέπει να τσαλακώνεται, τις ποιότητες, την ύφανση, πώς το φοράμε και γιατί. Δεν είναι απλά οι καλύτεροι επαγγελματίες στο είδος τους, είναι η ιστορία του μεταξιού. Η ραφή γίνεται στο χέρι. Η ποιότητα του μεταξιού είναι απίστευτη και δεν μπορώ να το παραβλέψω και να στραφώ στην Αλβανία, την Τουρκία…».

Wear it or frame it

Ο Άγγελος ζωγραφίζει πάνω σε ειδική οθόνη υπολογιστή. Χρησιμοποιεί τη μέγιστη τεχνολογία για να αποδώσει το σχέδιό του με αναλογικό τρόπο σχεδιασμού. «Ζωγραφίζω πάνω στην οθόνη σαν να έχω πινέλα. Δίνω ακριβώς τις διαστάσεις του καμβά. Το στέλνω στη συνέχεια στο Σουφλί. Ελέγχουμε τους χρωματισμούς και προκύπτει ένα ολοκληρωμένο προϊόν, άψογα ραμμένο με την επωνυμία Proestilo. Το μετάξι είναι το μοναδικό υλικό όπου η φωτεινότητα είναι αυτή που επιθυμώ». Τα φουλάρια του έχουν μουσικότητα, φως, αποπνέουν τη χαρά της δημιουργίας.

Οι 15 κολεξιόν που δημιούργησε κουβαλούν μια ξεχωριστή ιστορία και το κάθε σχέδιο βγαίνει σε δύο αντίτυπα. «Δεν προτείνω. Τα φουλάρια επιλέγουν τους ιδιοκτήτες τους». Είναι τόσο ξεχωριστά που μπορούν είτε να φορεθούν από άντρες και γυναίκες, είτε να κορνιζαριστούν, καθώς φέρουν την υπογραφή του καλλιτέχνη.

Ο ίδιος υπερθεματίζει για την προοπτική του σουφλιώτικου μεταξιού. «Όσοι δεν γνωρίζουν τα μεταξωτά Σουφλίου, τους παραπέμπω σε έγκυρες πηγές, όπως το βιβλίο “Κόκκινη κλωστή δεμένη” της Παρή Καλαμαρά. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε το παραμικρό από υπερμάρκες του εξωτερικού. Με το χαμόγελο στα μάτια του πελάτη, νιώθω ότι βάζω ένα λιθαράκι στα μεταξωτά Σουφλίου», καταλήγει.